Iz Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici – Škola prirode u Hercegovini

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. maja 2022. 058.ba

ROGATICA – Pandemija virusa korona posaljednje dvije godine u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici onemogućila je provođenje redovne nastrave kroz školu prirode za učenike petih razreda. Kako je pandemija jenjavala i ovaj vid obrazovanja dobio je na značaju.

To je bio povod da je uprava škole ovih dana upriličila školu prirode u Hercegovini. Na petodnevni boravak na jugu Srpske prošlog ponedjeljk, juče, 16. maja, otišla su tri odjeljenja, ili 77 učenika, petih razreda sa razrednim starješinama i pedagogom u školi Dijanom Gojković, reče direktor Milomir Draganić.

Prvog dana, naglasio je on, oni su posjetili manastir Žitomislić i mučeničke Prebilovce, a onda su preko Mostara otišli u Trebinje u kome će biti do petka, 20. maja kada se vraćaju kući.

Tokom boravka u Trebinju osnovci iz Rogatice u planu je da obiđu što veći broj prirodnih, kultuirnih i drugih znamenitosti. Obavezna je posjeta manastiru Tvrdoš u kome se zamonašio Stojan Jovanović i dobio monaško ime Vasilije, uz koga su kasnije došli i ono Tvrdoški i Ostroški Čudotvorac. U planu je posjeta i tvrdoškim vinogradima, ali i znamenitostima Mrkonjića u kojim je rođen Sveti Vasilije. Obići će se i manastir Dobrićevo, Duži, Hercegovačka Gračanica i Petropavlov manastir, ali i akva park u Trebinju i po mogućnosti ostale znamenitosti „grada sunca“, dodao je direktor Draganić.

Pored škole u prirodi koja se realizuje u Hercewgovini, u rogatičkoj Osnovnoj školi pri kraju su pripreme, nakon dvije godine pauze, za odlazak 87 malih maturanata na godišnju ekskurziju. I ona će imati skromniji domet. Ide se 23. maja u kontinuitetu po dva dana u Bijeljinu i Banja Luku s namjerom da se u oba grada posjete i obiđe sve znamenito od istorijskog, kultirnog, javnog i drugog značaja, rekoše u Školi.

UPISANO 82 PRVAČIĆA

U rogatičkoj osnovnoj školi okončan je prvi upisni rok novih prvačića koji će naredne školske godine sjesti u klupe prvih razreda. Upisano je 82 prvačića, ili za velikih 17 više nego što ih je upisano prošle godine. Među novajlijama, reče direktor škole Milomir Draganić, je 43 dječaka i 39 djevojčica i, što je kvalitet više, 78 ih je prošlo kroz program priprema djece pred polzak u školu koji je realizovan preko ovdašnjeg Dječijeg vrtića „Bambi“.

Naše su procjene da ovo nije i zadnji broj novoupisanih prvačića. Neki podaci govore da je dječija bolest varčele onemogućila upis nekoloko mališana. Ako nam i oni dođu, a nema razloga da neće, mi ćemo, na bazi kriterija Ministarstva prosvjete, moći formirati četiri odjeljenja prvih razreda. U protivnom biće ih tri, koliko ih je bilo u devetim razredima koji će sa krajem tekuće školske godine napustiti učionice i najvećim dijelom otići u klupe ovdašnjeg Srednjoškolskog centra, reče Draganić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.