Počele pripreme za izgradnju centralnog spomen obilježja u Rogatici

27.05.2022.

OBJAVLJEN KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE

ROGATICA – Od srijede 25. maja počinje teći jednomjesečno vrijeme u kome pravna i fizička lica, bilo da se javljaju samostalno ili u okviru autorske grupe, naravno sa važećim stručnim licencama, mogu konkurisati za izradu idejnog rješenja „Centralnog spomen obilježja“ u Rogatici, koga je objavio načelnik Milorad Jagodić.

Cilj je, rekao je tim povodom prvi čovjek opštinske administracije u Rogatici, da se dođe do kvalitetnog, funkcionalnog i ekonomskog rješenja spomen obilježla koje će činiti cjelinu sa postojećom Spomen-sobom u kojoj se, riječju i fotografijama, čuva sjećanje na 291 poginulog borca u posljednjem Odbrambenom-otadžbinskom ratu 1992 – 1995. godina.

Spomen-obilježje, za čije podizanje je u budžetu opštine ove godine planirano 50.000 maraka, gradilo bi se u „malom parku – zelene površine“ u neposrednoj blizini zgrade Opštinske uprave, koja se nalazi na istočnoj strani uz ulicu Srpske sloge, sa sjeverne strane je ulica Radivoja Kosorića, a sa južne postojeći objekat Spomen sobe, koja je djelo rogatičkog arhitekte, pokojnog, Zorana Čarkića.

Prostor je prilično skroman, naglašava Jagodić. Ali ga mi, zbog značaja objekta i namjene, trenutno nemamo boljeg, pogotovo što želimo dobiti trajno skluptorsko-umjetničko rješenje sa snažnom simbolikom onoga što predstavlja. Želimo, naime, da ono bude savremeno i etstetski kvalitetno rješenje koje će i vizuelno čuvati uspomene na one koji su i život dali za ono što mi danas immo – slobodu i što smo svoji na svome.

Uz to, reče još načelnik Jagodić, rješenje koje u neku ruku treba da bude spona sa već podignutim obilježjima u jednom broju mjesnih zajednica širom opšine – Borike, Mesići i Kozići, treba da zadovolji prostorne kriterije pozicije na kojoj se nalazi. Zbog toga se projektnim zadatkom autoru idejnog rješenja daje sloboda da oblikuje spomenik prema vlastitoj zamisli i svom načinu prestavljanja simbolike i doživljaja kako spomenik treba da izgleda vodeći računa o već postojećoj Spomn-sobi koja u neku ruku čini crkvu u mlom, jer se u njoj već godinama uz sve značajnije datume i događaje kojim se vraćaju sjećanja na prošlost održavaju parastosi i bogosluženja za dušu onih na koje čuva uspomene.

Za trud na tom planu idu i novčane nagrade. Za najbolje ocijenjen rad, po kome će se i spomenik graditi, autoru pripašće 2000 maraka. Drugo odabrano rješenje nosi nagradu od 1000, a treće 500 maraka.