Skupština opštine Rogatica – Žestoke kazne za nepropisno odlaganje smeća

08.05.2022.

ROGATICA . Svi koji se ne budu pridržavali odluke o odlaganju otpada koja je ovu oblast do detalja regulisala, biće žestoko novčano kažnjeni, rečeno je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine (SO-e) uz donošenje nove sa strožijim mjerama prema prekršiocima.

Novom odlukom potpuno je zabranjeno odlaganje bilo kakvog otpada na ulicama, trgovima, trotoarima, šetalištima, parkovima, u oštećene i napuštene objekte i dvorišta.

Kazne se kreću od 150 do 3000 maraka. Najveće su za pravna lica od 500 do 3000, dok će kaznom od 150 do 500 maraka biti kažnjena odgovorna lica u pravnom licu, a od 300 do 1000 maraka biće kažnjeni samostalni privrednici i preduzetnici, dok će 150 do 300 maraka biti kažnjena fizička lica.

Istim kaznama biće kažnjeni i svi koji budu odlagali ili bacali otpad uz puteve bilo koje kategorije, u vode i na obale svih vodotoka počev od rijeka Drina u dijelu kroz područje opštine Rogatica, Prače i Rakitnice do posljednjeg potoka bilo da trenutno u njima ima ili nema vode.

Za odlaganje smeća u domaćinstvima postoje obavezne kante, koje se uredno i na utvrđeno vrijeme prazne i dovoljan broj kontejnera u Rogatici kao naselju, a glavno, privremeno, mjesto za odlaganje svih vrsta otpada je lokalitet Rudine. Za odvoz smeća i svih vrsta drugog otpada saglasno dozvoli-Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstrvo i ekologiju pri Vladi Republike Srpske, iz marta 2021, za odvoz zaduženo je Javno komunalno preduzeće (JKP) „Vrela Seljani“, koje se zahvaljujući osnivaču Opštini Rogatica sve više kadrovski i tehnički osposobljava za ovu djelatnost od koje uveliko zavisi dobra i lijepa ili loša slika Rogatice kao urbanog naselja iz koga je tokom prošle godine odvezeno 384 ture smeća namjenski nabavljenim novim kamionom smećarom, marke Mercedes, i odneseno 411 „kada“ smeća čime je, svi se slažu u Rogatici, a i oni koji prođu kroz ovo mjesto na maloj ali brzoj i čistoj Rakitnici, postalo jedno od najčistijih i najuređenijih opštinskih mjesta u regiji pa i šire, reče direktor „Seljana“ Aleksandar Vukojičić.

Pored maksimalnih napora da Rogatica kao centar opštine bude čisto i uredano mjesto, nastoji se da to budu i veće mjesne zajednice širom opštine. U tom cilju na „prometnijim“ mjestima u većini mjesnih zajednica postavljene su velike „kade“ za odlaganje smeća – na Lijesci kod Borika, Kosovu u Kozićima, na raskrsnici za Gornje Seljane, na Sastavcima kod Mesića i na nekim drugim mjestima, koje se uredno i na vrijeme prazne odvoženjem prikupljenog otpada i smeća na deponiju Rudine i tako u krug, ponavlja se ova ekološka mjera koja je naišla na opšte odobravanje i pohvalu.

A da bi se duž regionalnog puta Rogatica – Lijeska kod Borika – Višegrad, a i dalje do Borika i Budete, spriječilo nekontrolisano odlaganje smeća, koje zna „doći“ čak i iz Sarajeva i nekih drugih susjednih mjesta, na više mjesta iskopani su „eko kanali“ na veše pristupačnijih mjesta za odlaganje smeća, a ozbiljno se razmišlja i o postavljanju skrivenih kamera koje bi bile dokumenat kod identifikovanja i kažnjavanja onih koji vozilima dovoze i bacaju smeće, rekoše u Odjeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, koje vrši nadzor nad provođenjem odluke o odlaganju komunalnog i drugog otpada.