Turistički putevi u Rogatici – Vjerski turizam nova i velika šansa

17.05.2022.

ROGATICA – Sa malo više inventivnosti i osmišljenih akcija sa vjerskim dostojanstvenicima, opština Rogatica mogla bi da dobije novu i veliku šansu za razvoj turizma uopšte od koga se s razlogom ovdje puno očekuje.

Ima za to više opravdanja. Većina od postojećih šest srpskih pravoslavnih crkava i spomen kapele u Rogatici i Starom Brodu su sve posjećenije. Tu je i katrolička crkva, Šudžaudinova i dosta drugih džamija širom opštine, priča Predrag Ujić, direktor Turističke organizacije opštine.

Pođimo redom. Crkva Svete Trojice u Rogatici datira iz davne 1886., kada je osvećena. Poznata je po tome što je u dio njenih dobro vidiljivih zidova ugrađen jedan srednjovjekovni stećak sa natpisom i jedna ploča iz rimskog doba. Uz to, ovaj sveti hram u svojih preko 130 godina bitisanja doživio je blagodeteti savremenog doba. Dobio je strtuju pa uz ostalo, njegovo zvono ne poziva vjernike na molitvu na stari način – konopcom i zvonarom(čovjek koji je vukao konopac) kome je to bio osnovni zadatak. Tu je i podno grijanje i LED osvjetljenje i interijera i entenijera.

Dosta godina sakupila je i katolička crkva posvećena Mariji Pomoćnici. U dobrom je stanju gledano sa strane, ali se za molitve vrlo rijetko koristi, jer u Rogatici trenutno nema katolika.

Tu je i Šudžaudinova, ili Čaršijska džamija, koja datira iz 16. vijeka. Tvrdi se da je zadužbina nekog vojskovođe zvanog Šudžaudin. Stradala je dobrim dijelom u posljendjem ratu, a stari sjaj, zahvaljujući donaciji istanbulske opštine Beledija, ponovo je dobila 2007. godine.

Vrijedna pomena je i džamija u Žepi koja sa pripadajućim sadržajima – brojni nedgrobni nišani i druga znamenja. Tu je i uređena spomen-česma sa više „rora“ punih vode, a nije daleko ni čuvena Redžep-pašina kula kao nacionalni spomenik kulture i posebno Andrićev „Most na Žepi“ i brojni srednjovjekovni stećci na više lokaliteta.

Biser eventualnom vjerskom turizmu u Rogatici svakako bi mogao biti lokalitet Crkvine i hram Svetog Jovana Krstitelja. Legenda kazuje da se radi o lokalitetu na kome je bio ljetnikovac sa crkvom zadušnicom srpskog kralja Dragutinsa Nemanjića iz 13. vijeka. Sa okupacijom koju je izvršila Osmalijska imperija ljetnikovac i crkva su nestali, ali je u narodu ovog kraja ostala navika saborovanja uz Ivanjad, 7. jula, i Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, 11. septembra, sve do današnjih dana s tim što posjetioci Crkvina od 2015. mogu se pomoliti Bogu u novoj, rariretnoj, koja je po projektu rogatičkog arhitekte pokojnoig Zorana Čarkića izgrađena i osvećena septembra 2015. i oživjela Crkvine u koje sada dolaze mnogi vjernici i drugi znatiželjnici uz bogosluženje u svetom hramu mogu uživati i u čarima ljepote koju nudi ovo mistično mjesto u stoljetnim šumama Devateka i legendarne Vidove (Daničića) gore.

Na masovniju posjetu Crkvinama, za koje se tvrdi da su svete skoro u rangu Ostroga u Crnoj Gori, uticalo je i prošlogodišnje dođenje struje u hram, a tek će mnogi doći nakon što dođe i asfalt do ovog mjesta između sela Rađevići i Babljak. To bi trebalo da se desi već tokom ove godine, jer je moderniozacija uz asfaltiranje makadama Klančić – Crkvine, 1,5 kilometara, u planu ŠG „Sjemeć“ koje gazduje šumama u i oko Crkvina.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama ima značajno mjesto u budućem vjerskom turizmu u Rogatici. Ove godine obilježava ravno 111 godina od osvećenja. Zanimljovo je, reče paroh ove crkve, mladi jerej Dragan Jović, da ikonostas ovog hrama izaziva posebno divljjenje i respekt. Urađen je u radionici Nikole Ivkovića u Novom Sadu 1935. U drvetu tehnikom imitacije mermera i on i danas , kao svojevrsni unikat, nakon toliko godina i dva rata koje je nadživio, blista punim sjajem, kazuje prota borički Dragan Jović.

U toku svojih 111 godina postojanja borička crkva kao i narod ovog kraja imala je i svoju tragediju. Prilikom oštećenja 1941. od strane ustaša. Ikona Bogorodice sa Isusom Hristom, rasporena je bajonetom i probijena puščanium metkom. U više navrata bilo je inicijativa da se ona restaurira, ali je na inicijativu ,itropolita dabrobosanskog Vladislava odlučeno da ostane u takvom stanju kao svojevrsno svjedočanstvo vandalizma u jednom teškom vremenu po Srpski narod.

Nažalost, nova generacija sveštenika, možda i ne znajući za amanet mitropolita Vladislava, nije ispoštovala njegov zavjet pa je ova ikona mučenica reparirana i sada je dostupna oko vjernika koji posjete borički hram sa desne strane od izlaza iz ikonostasa.

Spomen kapela, ili ti crkve u malom, u Rogatici (centar mjesta) i selu Stari Brod sve vipe su u centru pažnje. Prva čuva sjećanje na 291 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a druga na 6000 nedužnih žrtava koje su stradale u proljeće 1942. od ustaša zloglasne Crne legije Jure Francetića i domaćeg „cvijeća“, najviše ekstremnih komšija muslimana iz okolnih sela Starom Brodu u opštini Rogatica i Miloševićima a u opštini Višegrad.