Uskoro protokol o postupanju u slučaju nasilja u porodici

12.05.2022.

VIŠEGRAD – Predstavnici Foruma za bezbjednost lokalne zajednice razmatrali su nacrt protokola o postupanju u slučaju nasilja u porodici, čija primjena bi trebala da doprinese sprečavanju pojave ove vrste nasilja.

Potpisnici protokola su predstavnici ustanova, organizacija i institucija koje se bave problematikom nasilja u porodici, a koji će do 15. maja biti potpisan.

Okružni javni tužilac Goran Stupar iznio je na sastanku prijedloge o postupanju u slučaju nasilja u porodici, Centra za socijalni rad, policijskih organa.

Na sastanku se razmatralo i o bezbjednosti obilježavanja završetka školske godine za maturante, proslave maturske večeri, te bezbjednosti učenika u blizini škola.

Stupar kaže da je sastanak Foruma održan s ciljem povećanja sigurnosti na nivou svake opštine.

„Bile su konstruktivne ideje i nadam se da će to brzo dovesti do očekivanih ciljeva. Iznio sam prijedloge o postupanju u slučaju nasilja u porodici, Centra za socijalni rad, policijskih organa“, istakao je Stupar.

On je napomenuo da je pred masovna okupljanja, među kojima je i matursko veče, potrebno skrenuti pažnju na upotrebu vatrenog oružja i sredstava koja su često sastavni dio slavlja.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dragana Zečević rekla je da maturanti srednje škole 13. maja završavaju školu i da su zbog alkohola tražili prisustvo pripadnika policijske stanice u školskom dvorištu.

„Apelujem na roditelje da skrenu pažnju djecu i na učenike zbog alkohola i upotrebe pirotehničkih sredstava da zbog nepažnje ne ugroze svoj ili tuđi život“, istakla je Zečevićeva.

Direktor obdaništa „Neven“ Danka Mitrović rekla je da je značaj Foruma za bezbjednost od izuzetnog značaja zato što se reflektuje na sve aspekte života i rada u gradu.