Veče talenata Srednjoškolskog centra u Rogatici [FOTO]

12.05.2022.

IMALO SE ŠTA VIDJETI I ČUTI

ROGATICA – Našim učenicima dajemo snagu i mudrost kako bi svojim odlukama promijenili svijet oko sebe nabolje kroz njegovanje talenata i unapređenje znanja su misija i vizija pod kojom radi kolektiv Srednjoškolskog centra „27. januar“ u Rogatici.

Da se na tom planu postižu zapaženi rezultati pokazalo je „Veče talenata“ koje je sinoć, 11. Maja, održano u holu ove obrazovno-vaspitne ustanove u kojoj se u tekućoj školskoj godini obrazuje 307 učenika u četiri različite struke i više zanimanja. Tu je gimnazija opšteg i društveno-jezičkog smjera sa pet odjeljenja, ekonomija, pravo i trgovina sa osam odjeljenja u kojim se obrazuju ekonomski, poslovno-pravni, carinski i poslovno-informatički tehničari, elektrotehnika sa jednim odjeljenjem elektroinstalatera i poljoprivreda i prerada hrane sa tri odjeljenja agroturističkog tehničara.

Prvo polugodište tekuće školske godine sa odličnim i vrlodobrim uspjehom okonaačlo je 160 učenika ili preko 52 posto od ukupnog broja u Centru.

Među njima je i dosta onih koji su kroz redovnu nastavu, rad u sekcijama ili individualno, postigli izvanredne rezuultate. Dio toga pokazan je izložbom likovnih, literarnih i drugih učeniučkih radova kojim su za ovu priliku okićeni ali i odjekivao nakon svirke, priče, recitacija, pa i pjevanja svaki dio velikog hola Centra u kome je pod mentorstvom pedagogice Danijele Krsmanović a u ulozi voditeljice bila je Sare Ninković, odlične učenice četvrtog razreda gimnazije, koja je veče otvorila jednom od više pjesama njenog kolege, učenika četvrtog razreda gimnazije, Stefana Božića.

Ostali dio ove prelijepe manifestacije kojoj je prisustvovalo jedan broj učeničkih roditelja, najboljih učenika, ali i predstavnika Opštinske uprave na čelu sa zamjenicom načelnika Jelenom Karadžić, proteklo je većim dijelom uz zvuke gitare i vokalni nastup učenika Nemanje Popovića i Đorđa Konjokrada.

A šta znaju i umiju pokazali su i Vedran Šikuljak, Marija Ujić, Tamara Brčan i Marija Miličević, Boris Perendija, Anja Mandić,Nemanja Rađenović, Sofija Radonjić, Ivana Purković, Marija Stojančević. Iz grla mladih recitatora čuli su se i stihovi Desanke Maksimović, Đure Jakšića, Dobrice Erića, Ognjena Kandića i Konstantina Ildefonsa Galjčinskog čiju su pjesmu „Mi smo djeca neba“, zajednički,u horu, otpjevali svi akteri ovog zanimljivog programa, a Aleksandar Janjić, Njegoš Kušić i Jovan Erić, koji su pod motom „da se ne zaboravi“ zatvorili program za ove generacije neobičnim grlenim boričkim pjesmama sa naslovima „Pjevaj brale“ i „Pjeva soko“.

Prisutni ovoj manifestaciji imali su priliku da se preko video prezentacije upoznaju sa dijelom istorije Rogatice od praistorije do najnovijih vremena koju je priredio učenik trećeg razreda gimnazije Radoš Mališić, a agroturistički tehničari za sve posjetioce pripremili su skromnu zakusku domaćih jela i pića.

Za kraj, jedno, možda, subjektivno mišljenje i utisak autora ove priče. Šteta je što ova manifestacija nije održana u Sali gradskog bioskopa uz javni poziv svim građanima da na djelu vide i čuju „da sve nije propalo“ i da je snaga i budućnost svjetla u nadolazećom naraštajima.