Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik [FOTO]

25.06.2022.

ROGATICA – Umjesto da bude 15-ta, zbog pandemije virusa korona, sinoć je u Rogatici održana 12. po redu Konferencija beba kao jedna od pronatalitetnih mjera kojom se stimuliše rađanje djece u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon prigodnog za veliki broj prisutne djece različitog uzrasta njihovih mama i tata, tetki, baka i deka, na stadionu malih sportova, koga su pripremila djeca i vaspitači iz Dječijeg vrtića „Bambi“, izabrano je predsjedništvo Konferencije od djece koja su prijavljena za takmičenje. Za predsjednika izabran je Pavle Bojat sa svega 6 dana „starosti“ (rođen 19. Juna), prvenac mladog bračnog para Borislava i Jelene sa Lijeske kod Borika. Za zamjenika predsjednika izabran je Luka Šarenac, koji još nije napunio godinu dana. Tu je i Milojka Mijatović sa još pet braće i sestara i njena majka Slađana koja je rodila šestoro djece i ove godine najmlađa prijavljena baka Olja Kačarević, koja ima tek 38 godina i na konferenciju je došla u pratnji bebe koja je konkurisala, ali je ipak ostala bez nagrade.

Sve njih iz predsjedništva prigodnim novčanim nagradama od 100 do 200 maraka nagradio je načelnik opštine Milorad Jagodić naglasivši da je ovo samo jedan od načina kojim Opštinska uprava stimuliše rađanje beba na području opštine u kojoj je između Vidovdana prošle i ove godine (mandat konferencije), rođeno 85 beba čiji su roditelji nagrađeni sa 500 maraka prošle i od januara ove godine sa 1000 maraka.

Ono što je zanimljivo na ovogodišnju konferenciju, za razliku od većine ranijih godina, u dječijim kolicima došlo je četiri para blizanaca od kojih su tri puta po dvije djevojčice sa 6, 7 i 9 mjeseci starosti. U četvrtim kolicima bili su dječaci sa samo četiri mjeseca. Ljepota kojoj su se divili i stari i mladi prisutni ovoj reviji u kojoj su djeca bila glavni akteri.