Održan memorijalni plivački maraton na Drini

26.06.2022.

VIŠEGRAD – Oko 40 učesnika danas je na rijeci Drini od Višegrada do Starog Broda učestvovalo u memorijalnom plivačkom maratonu u pomen na 6.000 Srba koje su ustaše ubile 1942. godine.

Inicijator održavanja maratona je humanista Neven Jovanović, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je iz Goražda.

– Memorijalom želim da podsjetim na žrtve iz Drugog svjetskog rata. To se desilo u periodu od marta do maja 1942. godine. U tim pokoljima ubijeno je više od 6.000 Srba. Dužina maratona je 16 kilometara, plivali smo tako da čitavu dionicu isplivamo do Starog Broda – istakao je Jovanović.

On je naglasio da je ovim činom želio da podsjeti da žrtve ne treba zaboravljati i da su one vječne.

– Svi koji su tada nastradali, otišli su u vječnost. Mi ćemo živjeti i dalje sa njima – naglasio je Jovanović.

Protojerej stavrofor Dragan Vukotić rekao je da je održano 10. plivanje do Starog Broda.

– Ovo mnogo znači za spomen-kompleks jer to je spomenik od najvećeg značaja za Republiku Srpsku – naglasio je Vukotić.

Učesnik Miloš Tošić rekao je da se odlučio da učestvuje na plivačkom maratonu u čast stradalih Srba u Starom Brodu, te izrazio očekivanje da će svake godine biti sve više učesnika do Starog Broda.

Tokom ofanzive ustaške legije Jure Francetića mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

U Starom Brodu je u septembru 2019. godine osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama povodom 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova koji simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.