Osavremenjavanje vatrogastva u Rogatici i Bajinoj Bašti iz projkta prekogrnične saradnje BiH i Srbije

29.06.2022.

OD NOVE OPREME DO MODERNIH INTERVENTNIH VOZILA

ROGATICA – Kada krajem avgusta ove godine dođu moderna interventna vozila za gašenje šumskih požara sa dizalicom i korpom za rad na visini, koje će dobiti rogatički (jedno) i vatrogasci Nacionlnog prka „Tara“ iz opštine Bajina Bašta (dva vozila), prestaće da važi projekat „Unapređenje upravljanja sistemom zaštite od požara u prekograničnom području BiH i Srbije“ koga najvećim dijelom finansira Evropska unija (EU) kroz IPA II program 2014-2020. godina.

Realizujući ovaj projekat vatrogasci iz Rogatice okupljeni u Teritorijalnoj vatrogasno-spacilačkoj jedinici pri Opštinskoj upravi i njihove kolege iz Nacionalnog parka „Tara“ u Bajinoj Bašti, reče koordinator projekta Zoran Bojović, inače starješina rogatičkih vatrogasaca, prošli smo kroz više edukativnih seminara i predavanja čiji je cilj unapređenje sistemom upravljanja hitnim intervencijama u slučaju svih, posebno šumskih požara.

Da se ne bi ostalo samo na pričama kako bi trebalo biti, nabavljen je i dio moderne opreme i sredstava za zaštitu od požara, pa su, primjera radi, rogatički vatrogasci dobili 14 modernih interventnih vatrogasnih odijela sa šljemovima za glavu i svjetiljkama, 28 naprtnjača za vodu, četiri seta opreme za spašavanje sa visina i nešto druge neophodne opreme. Ekvivalentno količinama koje su dobili vatrogasci u Rogatici dobile su, pa nešto i više s obzirom na veličinu područja koga „pokrivaju“ i broj izvršilaca, njihove kolge iz „Tare“.

Vrijednost ovog projekta je 489.000 evra. U tome su sredstva EU 363.000 ili 84,5 posto. Opština Rogatica, kao osnivač Teritorijalne vatrogasne jedinice, i Nacionalni park „Tara“ obezbjeđuju po 68.000 evra na ime „unapređenja sistema upravljanja hitnim intervencijama u slučaju požara“, rečeno je ovih dana na radionici koja je održana u Rogatici pred okončanje ovog značajnog projekta od koga su velike koristi imali rogatički, ali i vatrogasci Nacionalnog parka „Tara“, rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić koji je bio domaćin radionice i pod čijom ingerencijom je TVJ u Rogatici.