Počela „Višegradska staza“

SRNA - Jovana Borovčanin - 10. juna 2022. 058.ba

VIŠEGRAD – Recitalom „Igrokaz iz Andrićevih djela“, koji su izveli učenici Srednje škole „Ivo Andrić“, počela je manifestacija „Višegradska staza“, posvećena ovom nobelovcu.

Nakon recitala, položeno je cvijeće na spomen-obilježje ovom nobelovcu kraj višegradske ćuprije, kao i na spomenik Andriću u Andrićgradu.

Izbor tekstova za recital pripremila je profesor srpskog jezika i književnosti Radmila Trifković koja je rekla da su izdvojili dijelove teksta koji pokazuju kolika je bila Andrićeva povezanost za mjesto gdje odrastao.

„Kao i uvijek kada koračamo Višegradskom stazom i ovoga puta smo se sjetili koliko je ta staza bila značajna u Andrićevom životu, staza kojom je prvi put prohodao i koja je u njegovom životu ostavila neizbrisiv trag“, naglasila je Trifkovićeva.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dragana Zečević rekla je da su za ovu priliku učenici škole zajedno sa profesoricom pripremili prigodan kulturno-umjetnički program u čast nobelovcu.

„Ivo Andrić je dio svog djetinjstva proveo u našem gradu, a i nakon toga je u više navrata dolazio u posjetu. U romanu `Na Drini ćuprija`, Andrić je na slikovit način opisao našu kasabu i ljude koji su živjeli u njoj, i na taj način je učinio svjetski poznatom“, istakla je Zečevićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se tradicija i kvalitet ove manifestacije, posvećene liku i djelu Ive Andrića, svrstavaju u red najznačajnijih kulturnih manifestacija koje, osim književnosti, afirmišu i druge oblasti kulture.

„Danas smo okupljeni da se sjetimo neprolaznog djela našeg nobelovca i vjerujem da će `Višegradska staza` i ubuduće biti mjesto okupljanja književnika, pjesnika i drugih umjetnika i stvaralaca, jer je to naša obaveza prema velikom književniku i umjetniku“, istakao je Đurević.

Manifestacija „Višegradska staza“ biće svečano otvorena večeras u 19.00 časova u Domu kulture u Višegradu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.