Proslava Vidovdana u Rogatici – Parastos i vijenci za poginule

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. juna 2022. 058.ba

ROGATICA – Parastosom za 291 poginula boraca u posljednjem Odbrambeno-otdžbinskom i svim ratovima za spas srpskog naroda od Kosovske bitke 1389. godine, koga su u Spomn-kapeli u centru Rogatice služili sveštenici rogatičke crkve Svete Trojice na čelu sa starješinom protjerejem-stavroforom Predragom Masalom, paljenjem svijeća zadušnica i polaganjem vijenaca Opštinske Boračke organizacije i Opštine Rogatica, i u Rogatici je obilježen današnji Vidovdan kao Krsne slava Vojske Republike Srpske (VRS) kojoj je opština Rogatica, reče predsjednik Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović, kad je najviše trebalo, dala čuvenu Rogatičku pješadijsku udarnu brigadu sa preko 2000 borca koji su ratovali i ginuli diljem Republike Srpske, a ginulo se i van Srpske, na Vukovaru na primjer, braneći tamošnje Srbe i Jugoslaviju od Triglava do Đevđelije.

U ime Opštinske boračke organizacije vijenac su položili predsjdnik Mišo Sokolović, član Predsjedništva Zoran Kosorić i član porodice poginulog borca Radoš Zimonjić, a u ime Opštine načelnik Milorad Jagodić, predsjednik i sekterar Skupštine opštine Ninoslav Pelić i Ljubiša Tomić.

Ko i na svakoj drugoj krsnoj slavi uzeto je slavsko žito, a popijena je i čašica pića.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.