Spasovdanski šahovski turnir – Među 10 najuspješnijih četiri Rogatičanina

07.06.2022.

ROGATICA – U organizaciji Šahovskog kluba „Slavija“, a povodom Spasovdana, krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo, u motelu „Topalović“ u Istočnom Sarajevu, prošle nedjelje, 5. juna, održan je tradicionalni Spasovdanski šahovski turnir. Okupio je 30 najuspješnijih šahista Sarajevsko-romanijske regije predvođenih FIDE majstorom Predragom Batinićem iz Sokoca. Na turniru je učestvovala i grupa šahista iz Šahovskog kluba „Gorski“ iz Rogatice na čelu sa predsjednikom Radovanom Rosićem, koji su u cjelini uzev osvijetlili obraz kluba i opštine kao cjeline. Četvorica od njih našli su se među 10 najuspješnijih.

Momir Ašonja osvojio je visoko četvrto mjesto sa 6,5 poena, koliko su osvojili drugo i treće plasirani Boris Perišić i Vlajko Stanišić sa Pala, dok je prvoplasirani Srđan Zlobec osvojio 7 poena. Iza Ašonje, na petom mjestu sa 6 poena je FIDE majstor Batinić, koliko su na šestom i sedmom mjestu osvojili Rogatičani Dragoslav Ivanović i Radovan Rosić, dok je na osmom mjestu Milan Brkić sa 5,5 poena.

Ovo je, reče Momir Ašonja, inače, sekretar Šahovskog kluba „Gorski“, više nego su i najveći optimisti mogli očekivati. Ali, problem je što je uprkos zavidnim rezultatima ostao bez vlastitih prostorija. Deložiran smo iz naših godinama korišćenih prostorija u zgradi bivše ekonomske škole uz obećanje da će nam se naći nove. Evo prođe preko 6 mjeseci, mi smo na nebu ni na zemlji. Iako su nam najodgovorniji u opštini obećali da ćemo ubrzo dobiti nove prostorije. Zbog toga nemamo gdje da se sastajemo i igramo šah bez čega nema uspjeha na bilo kom turniru, ali ni redovnog takmičenja u klubu i Prvoj šahovskoj ligi Republike Srpske u kojoj će ubrzo početi borba za naziv najboljeg. Naš klub među najboljim u Republici igrajući isključivo sa domaćim šahistima brani prošlogodišnje vicešampionsko mjesto uz renome osvajača velikig broja i drugih nagrada i priznanja sa prestižnih takmičenja.

Ako nam se, kazuje Ašonja, što prije ne riješi pitanje prostoprija za redovne aktivnosti dovodi se u pitanje opstanak kluba. Nadamo se da do toga u 61 godini postojanja neće doći. Bila bi šteta i za šah i za opštinu kao cjelinu.