U susret „Danima Vojislava Lubarde“ u Rogatici

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Iz Narodne biblioteke u Rogatici - 14. juna 2022. 058.ba

DVA DANA SJEĆANJA NA ZNAMENITOG ROGATIČANINA

ROGATICA – Od kada je 2018. ponijela ime Rogatičanina, književnika i akademika Vojislava Lubarde (1939-2013), Narodne biblioteka u Rogatici, u cilju sjećanja na ovog znamenitog Rogatičaniuna, svake godine u junu organizuje kulturnu mnifestaciju „Dani Vojislava Lubarde“.

Ovogodišnja će se održati narednih 16. I 17. ovog mjeseca uz prilično skroman program uglavnom kulturnih manifestacija.

Prvog dana, reče direktorka Biblioteke Nada Radulović, predviđen je nastup profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i magistra solo pjevanja Dejane Hršum i profesorice harmonike Danijela Gazdić.

Istog dana u nastavku održaće se promocija novog izdanja knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ doktora Miodraga Lazića. Glavni promoter planirano je da bude Goran Maksimović, redovni profesor na univerzitetima u Nišu i na Palama, a o knjizi i liku doktora Lazića govoriće izdavač, njegova kćerka Nina Vujošević.

Drugog dana „Dana“ sjećanja na Vojislava Lubardu učenici literarne sekcije ovdašnjeg Srednjoškolskog centra čitaće odlomke iz knjige „Anatema“ kojom se Lubarda branio „zbog njegovog literarno političkih istupa i srbovanja“ zbog čega je morao da napusti Sarajevo i BiH i preseli se u Beograd gdje su mu nastale knjige „Preobraženje“ i „Vaznesenje“ za koga je 1989. godine dobio i NIN-ovu nagradu. Tog dana planirana je i izložba raspoloživih ličnih fotografija i knjiga iz života i opusa Lubarde kao književnog stvaraoca sa kojim Biblioteka raspolaže u zavičajnoj zbirci.

I u nastavku manifestacija posvećenih sjećanju na Vojislava Lubardu kao velikana pisane riječi ostaje se u njegovom zavičaju. Planiran je veče sa književnicima koji trenutno žive u Rogatici. Riječ je o Miladu Obrenoviću, Milunu-Miši Lubardi i Slobodanu Ristoviću. Ovaj susret sa domaćim književnim stvaraocima iskoristiće se i za dodjelu prigodnih nagrada najvjernijim čitaocima knjiga iz dječijeg i odjeljenja za omladinu i odrasle pri Biblioteci, a u planu je naglašava direktorka Radulović, i održavanje i neformalnog susreta sa literarnim stvaraocima iz regije na temu „Vojislav Lubarda i njegov književni opus“.

Sve manifestacije posvećene sjećanju na Vojislava Lubartdu u Rogatici počinjaće u 19 časova, a pokrovitelj je Opštinska uprava na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.