Ekipa iz Bara pobjednik Iketovog memorijala

25.07.2022.

FOČA – Ekipa Dži junit iz Bara u Crnoj Gori pobjednik je Devetog memorijalnog turnira u basketu „Ilija Đurović Ike“, koji je na Gradskom stadionu u Foči ove godine, prvi put pod okriljem Fibe, okupio 14 ekipa.

Košarkaši iz Crne Gore u finalu su savladali ekipu „Istočni klan“ sa Pala rezultatom 21:13, pa su osvojili novčanu nagradu od 1.300 KM i bodove za Fiba rang listu u takmičenju basket tri na tri, dok je poraženim finalistima pripalo 400 KM.

Igrač pobjedničke ekipe Miloš Milošević kaže da redovno nastupaju na turnirima u zemljama regiona i da su prvi put u Foči, nakon što su vidjeli da je Iketov memorijal najavljen na Fibinom sajtu.

„Turnir je bio kvalitetan, odlična organizacija, finale je bilo jako, „Istočni blok“ je iskusna ekipa. Zadovoljni smo što smo došli u Foči i osvojili turnir i iskreno se nadamo da ćemo učestvovati i sljedeće godine“, rekao je Milošević.

Deveti Iketov memorijal okupio je na terenima kraj Ćehotine uz sedam fočanskih ekipa i basketaše iz opština iz okruženja, od Trebinja do Pala i Višegrada, te dvije ekipe iz Crne Gore.

Marko Gutalj iz ekipe „Kafanica“ sa Pala, koji je učestvovao na ovom turniru i prije dvije godine, kaže da je vidljivo da je takmičenje mnogo napredovalo.

„Svake godine je sve bolje, a potvrda toga je i da je uvršten u Fibin kalendar. Ove godine je bila konkurencija odlična uz dvije izuzetno jake ekipe iz Crne Gore“, rekao je Gutalj.

Igrač „Titograda“ Pavle Jovićević ističe da se nisu pokajali što su prvi put došli u Foču.

„Zadovoljstvo je biti dio ovog turnira, drago nam je da vidimo ovoliko publike. Nažalost, ispali smo u četvrtfinalu, ali dogodine ćemo biti opet tu“, rekao je Jovićević.

Organizator turnira, Omladinski pokret Foča na ovaj način njeguje sjećanje na Iliju Đurovića Iketa, nastavnika fizičke kulture i univerzalnog fočanskog sportistu, koji je jednako dobro igrao fudbal, košarku i odbojku, a na MOSI se uspješno takmičio i u plivanju i atletici.

Generacije Fočaka Iketa pamte kao izvrsnog pedagoga i prije svega velikog čovjeka.

„Ike bi bio ponosan na sve ovo, da može da vidi da jedan zvanični Fibin turnir nosi ime po njemu sigurno bi mu bilo drago. To je ono što je on u svom životu i radio, organizovao je turnire po školama za djecu, a mi smo inspirisani tom pričom 2013. godine pokrenuli ovaj turnir“, rekao je Milan Mandić iz Omladinskog pokreta.

On se zahvalio brojnim sponzorima, koji su omogućili da se učesnicima sa strane obezbijedi besplatan smještaj, te opštini Foča koja je i ove godine platila iznajmljivanje profesionalne podloge za basket.

Osim seniora, na Iketovom memorijalu takmičile su se i mlađe selekcije, a pobjednicima je medalje uručio košarkaš beogradskog FMP-a Milutin Vujičić.