Trodnevni Ilindanski sabor otvorila djeca [FOTO]

29.07.2022.

ROGATICA – Tradicionalni „Ilindanski sabor“, koji se od pamtivijeka održava kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, organizuje se i ove godine. Trajaće tri dana i danas, 29. Jula, u organizaciji Dječijeg vrtića „Bambi“ iz Rogatice, otvorilo ga je u porti crkve preko 130 sadašnjih i nešto starijih „bambijevaca“, koji su došli u dva puna autobusa, opet tradicionalnim dječijim „Igrama bez granica“ u kojim su dominirale stare dobre discipline prilagođene mjestu i uzrastu takmičara.

Višečasovne Igre otvorene su kros takmičnjem dječaka i djevbojčica. Na programu je bila i popularna „mokra spužva“ za sve uzraste djece, navlačenje konopca, lisičiji rep, vješanje maramica i dosta drugih dječijih igara od kojih su neke već bile zaboravljene, a koje su toplo pozdravljene od prisutnih gledalaca uglavnom druge starije djece. Za razliku od ranijih godina ovoga puta nije bilo mama i tata, baka i deka, tetki i tetaka. Djeca su bila samo sa svojim vaspitačicama. Bilo je ipak puno smjeha, radosti zbog pobjede nad ršnjacima, a potekla je i po koja dječija suza zbog neuspjeha, reče direktorka Vrtića Nataša Duvnjak koja je imala ulogu domaćina, ali i kordinatora, glavnog sudije i animatora.

Kao što smo već informisali naše čitaoce, manifestacije posvećene Ilindanskom saboru biće nastavljene 1. avgusta jutarnjim bogosluženjem u ovdašnjoj crkvi, a u popodnevnim časovima počeće neizostavni turnir u malom fudbalu koji će okupiti više seoskih i „gradskih“ ekipa i večernje bogosluženje za vjernike sa Borika i okoline.

Na sam dan svetog Ilije, u 9 časova, je veliko bogosluženje i sveta litija oko crkve poslije kojih će biti položeni vijenci i cvijeće pred prigodnim spomen-obilježjem koje imenima i fotografijama čuva uspomene na 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava boričkog kraja u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Već u 11,30 časova u renoviranoj zgradi bivše osnovn škole, pored crkve, biće otvorene prostorije Udruženja žena „Borike“, a u prvim podnevnim u organizaciji Opštinske Turističke organiozacije obaviće se izbor najljepšeg slavskog kolača čiji „majstor“ će biti nagrađen skromnom novčanom nagradom.

Oko 13,30 časova sve do prvih večernjih održvaće se raznovrsna sportska takmičenja. Tu je polufinale i finale turnira u malom fudbalu, navlačenje konopca, skokovi u dalj i vis sa mjesta, bacanje kamena s ramena, pješačke i za prostrani borički plato neizostavne konjske trke.

Biće dosta vremena i za obavezno narodno kolo, a očekivati je i one poznate grlene starogorske pjesme među kojima je i „Oj Boriko ne bih te volio da se nisam u tebi rodio“.

NAČELNIK

Dječije igre na Borikama jedno vrijeme pratio je i načelnik opštine Milorad Jagodić sa saradnicima. Divio se spretnosti mališana u igri „mokra spužva“, a zatim je u društvu boričkog paroha Dragana Jovića obišao ovdašnju crkvu i interesovao se kako teku pripreme za naredne dane Ilindanskog sabora.