Vodice kod Rogatice i sjećanje na porodicu Obradović – Skupo plaćeno vjerovanje komšijama

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. jula 2022. 058.ba

ROGATICA – Za lokalitet Vodice na domak sela Trnovo i Šljedovići u rogatičkoj Mjesnoj zajednici Kozići, do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata nije se takoreći ni znalo. A onda, dođe rat i noć između 4. I 5. Jula 1992. koja je bila kobna za petoro članova porodice Obradović iz sela Trnovo, njihovog kuma i bližeg rođaka.

Te kobne noći u improvizovanoj zemunici u Vodicama od komšija muslimana sa kojim je odrastao i dijelio dobro i zlo i vjerovao u njihovo „prijateljstvo“, iz njihvog i okolnih sela ubijen je glava porodice Milomir-Mićo Obradović (43), njegova supruga Zorka (37), kćerka Danijela (19) i jedinac sin Darko (16), zatim zet Obradovića, muž starije kćerke Dobrile, koja je u to vrijeme uz kćerke Milijanu sa nepunih tri godine i tek rođenu Marijanu bila u izbjeglištvu u Obrenovcu, Goran Perović (27), kum Milodrag Motika (39) i rođak Dragan Kusmuk (33).

U znak sjećanja na mučki ubijene Obradoviće i njihove najrođenije, u organizaciji mjesne boračke organizacije Kozići, na čijem području je, prema raspoloživim podacima, poginulo najviše boraca u posljednjem ratu, kod prigodnog spomen obilježja koje je otkriveno i osvećeno 7. jula 2013. Danas je održan tradicionalni parastos koga je u prisustvu Dobrile Perović, kćerke i jedinog preživjelog člana porodice Obradović, jednog broja potomaka ostalih stradalih, predstavnika opštine Rogatica na čelu sa zamjenikom načenika Jelenom Karadžić i predsjednika Skupštine opšine NInoslava Prelića, privrednog i političkog života ove loklne zajdnice, služio sveštenik iz rogatičke crkve Svete Trojice Zoran Jerinić. Položeni su i vijenci Opštinske boračke organizacije i Opštine Rogatica.

Dok ćerka Dobrila i ostali srodnici stradalih u Vodicama svake godine sa tugom i bolom, vraćaju sjećanje na kobnu noći 4/5. juli ’92., dotle, reče predsjednik Opštinske boračke organzacije Mišo Sokolović, njihove ubice i nalogodavci i nakon 30 godina od zločina, Trnovom, Čadovinom, Šljedovićima i okolnim selima, Rogaticom, Goraždom i Sarajevom mirno šetaju. Niko od njih niti je procesuiran a pootovo kažnjen iako su nadležni organi tužilaštvima RS i BiH odavno predali potrebnu dokumentaciju za krivično gonjenje, naglasio je Sokolović.

Mišo Sokolović upoznao je prisutne da će ove godine na lokalitetu Kosovo biti otkriven i centralno-spomen obilježje borcima kozićkog kraja koje je već urađeno, ali se traži najpogodniji termin. Ima ideja da to bude, 21. septembar i Mala gospojina o čemu slijedi dogovor na širem nivou mjesne zajednice i opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.