Čeka se sanacija klizišta u Filipovićima – vozači ogorčeni

26.08.2022.

FOČA – Na magistralnom putu Foča – Goražde, već devet mjeseci, u funkciji je jedna saobraćajna traka na dionici u Filipovićima, zbog klizišta koje se aktiviralo krajem prošle godine. Od tada do danas ništa se nije radilo na sanaciji, dok su vozači ogorčeni nebrigom nadležnih za ovu saobraćajnicu.

Magistralni put Foča – Goražde, koji je veza južnog dijela Srpske sa Srbijom, ali i najkraći put iz Srbije prema Crnogorskom primorju, izuzetno je prometan tokom ljetnje turističke sezone.

To je, pored opasnosti prolaska drugom trakom koja je sužena, razlog više zbog kojeg su vozači ogorčeni jer nadležni ne pristupaju sanaciji klizišta:

„Sramota je što se na ovom putu ništa ne radi. Vrlo je opasno voziti ovuda, velika je frekvencija vozila, druga traka je sužena, a nikada se ne zna da li se tlo može dodatno odroniti“, rekao je jedan mještanin Filipovića.

„Svakodnevno vozim ovim putem. Evo skoro godinu dana ništa se ne radi i to je velika sramota da nikoga nije briga za ovo klizište. Put stoji odronjen, signalizacija je loša, i samo je pitanje dana kada će tu neko nastradati“, rekao je jedan od vozača koji svakodnevno saobraća na relaciji Foča – Goražde.

Sudeći prema odgovoru nadležnih, vozači će još sačekati na trajnu sanaciju klizišta a upitno je da li će ona biti završena prije zime. Naime, kako je Radio Foči potvrđeno u Putevima Republike Srpske sanacija će početi nakon završetka projektne dokumentacije.

„Izrada projektne dokumentacije za trajnu sanaciju klizišta na magistralnom putu Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, je u završnoj fazi. Radovi sanacije prema projektnoj dokumentaciji započeće prije početka zimske sezone održavanja magistralne i regionalne putne mreže“, saopšteno je iz Puteva Srpske.

Kako se dodaje u odgovoru, tek po završetku izrade projektne dokumentacije, moći će se preciznije govoriti o rokovima sanacije, vrijednosti i načinu izvođenja radova.

Klizište na magistralnom putu Foča – Goražde, u Filipovićima, u dužini od oko 50 metara, aktiviralo se krajem prošle godine, dok su se tlo i potporni zid dodatno urušili u februaru.