„Ćiro“ stigao u Višegrad

29.08.2022.

VIŠEGRAD – Muzejsko-turistički voz „Nostalgija“ sa turistima stigao je uskotračnom prugom od Mokre Gore na Željezničku stanicu Višegrad.

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Željeznica Republike Srpske“ Željko Radić rekao je da mnogo znači što je poslije decenije ponovo voz krenuo uz podršku opština, gradova, ministarstava i svih koji u se uključili da nađu rješenje, kako bi bila uspostavljena redovna linija.

„Ovo je prva ovogodišnja tura, do kraja oktobra očekujemo da svaki vikend imamo vožnju. Ovo je opštekorisni projekat koji bi trebao da omogući razvoj turizma“, istakao je Radić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo značajan događaj za Višegrad i Republiku Srpsku.

„Na ovaj način upotpunićemo turističku ponudu Višegrada. Značajan dio turista koji dolaze na Mokru Goru posjetiće Višegrad, a i oni iz Višegrada mogu preći u Mokru Goru“, istakao je Đurević.

Branislav Andrić iz Turističke organizacije Višegrad rekao je da očekuje da će turističke agencije i organizatori putovanja imati vremena da osmisle programe i u svoje aranžmane dodaju i vožnju vozom.

Turista Ilija Petronijević iz Užica rekao je da mu je ovo prvi put da dolazi prugom do Višegrada.

„Ovo je turistički potencijal koji može mnogo da znači Mokroj Gori, Užicu i Višegradu“, istakao je Petronijević.

Od danas do 30. oktobra svake subote i nedjelje u mjesecu iz stanice Mokra Gora za Višegrad voz će polaziti u 11.15 časova, a iz stanice Višegrad za Mokru Goru u 15.35 časova.

Za vrijeme vožnje prugom u dužini od 25 kilometara od Mokre Gore do Višegrada iz vagona sa drvenim klupama i sa autentičnom lokomotivom putnici će imati priliku da sagledaju bogatstvo i ljepotu prirode ovog kraja, ali i da posjete znamenitosti kao što su Most na Drini, manastir Dobrun i Andrićgrad.

Vozom „Nostalgija“ godišnje se preveze više od 70.000 turista, od kojih veliki broj stranaca. Vožnja „Šarganskom osmicom“, koja je dio redovne turističke ponude Mokre Gore, jedan je od faktora zahvaljujući kojima se ovo selo svrstava u najposjećenija turistička mjesta u Srbiji.

U Mokroj Gori je 1. avgusta održan sastanak o ponovnom uspostavljanju željezničkog saobraćaja do Višegrada, na kojem su učestvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, gradonačelnik Užica Jelena Raković Radivojević, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i direktor „Srbija voza“ Ivan Bulajić.

Nakon obnove pruge uskog kolosijeka u avgustu 2010. godine, prva kompozicija saobraćala je na ovoj relaciji, a prema potrebi saobraćala je od 2012. do 2019. godine.

Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao, a u prošloj godini redovan saobraćaj ovog voza organizovan je na pruzi Mokra Gora – Šargan Vitasi, ali ne i do Višegrada.