Mještani fočanskih naselja protestovali zbog izgradnje sanitarne deponije (VIDEO)

24.08.2022.

FOČA – Mještani fočanskih naselja Јošanice, Ustikoline, Capa, Cvilina, Paunaca i Filipovića na protestnom skupu podigli su glas protiv izgradnje sanitarne deponije u Filipovićima.

Oni su jednoglasni – pod hitno zaustaviti izgradnju sanitarne deponije u Filipovićima koji su smješteni na međuentitetskoj granici. Odlučni su da istraju u svojim zahtjevima jer znaju šta im je napravila deponija smeća koja je zatvorena prije 14 godina. Brojke neumoljivo ukazuju šta je sve ostavila po zdravlje.

– Od 1996. više od 32 ljudi umrlo je od raka, a trenutno ih je devet oboljelih. Mi nećemo odustati da branimo naša prava svim sredstvima – poručio je Borivoje Vilotić iz Јošanice.

Iz Opštine Foča odgovaraju da će razmotriti sve primjedbe jer, kako navode, shvataju problematiku vezanu za sanitarnu deponiju i nezadovoljstvo građana.

– Tražićemo sva moguća rješenja – poručili su iz opštine.

Mještani očekuju odgovore što prije kao i dogovor da se stane s izgradnjom. Podsjećaju da su ova naselja najplodnija i najnaseljenija, kao i da nadležni ni prethodnu deponiju nisu konzervirali.

– Naša poruka je da se ovdje neće napraviti deponija. Mi ćemo ovo mjesto zaštiti i svojim životima – ističe Radivoje Kulić, mještanin Јošanice.

Na protestu u Filipovićima potpisana je i peticija koja će biti dostavljena Opštini Foča. Poručuju da ako ne naiđu na razumijevanje, ponovo će protestovati i preduzeti sve kako bi zaštitili svoje zdravlje i životnu sredinu.