Šareni konvoj „Pežo 205“ na Tjentištu

07.08.2022.

FOČA – Oko 650 Francuza je prekjuče stiglo na Tjentište sa preko 200 automobila „Pežo 205“, u okviru tradicionalne turneje „Vožnja Evropom“.

Domaćin karavanu francuskih turista je Turistička organizacija Foče koja je organizovala doček i obezbijedila svu neophodnu logistiku za njihov boravak.

Ovo je jedinstven događaj za Foču i veoma je neobično vidjeti toliki broj vozila u jednoj avanturi kao što je „Europe raid“, a u okviru koje se za 22 dana prođe kroz 20 evropskih zemalja.

Organizator ovog velikog konvoja i vožnje Evropom je Džeremi Blondin, koji ističe ljepotu fočanske prirode i gostoprimstvo. „Mnogo nam se sviđa ovdje jer je prelijepa priroda i što ima dosta prostora za kampovanje. Imamo i sve uslove za tuširanje, kupanje u bazenu, svaku vrstu osvježenja. U našem konvoju imamo francuske, poljske i italijanske timove“, naglasio je Blondin.

Gregoar Sapin i Anes Monsalin kažu da im je na Tjentištu zaista prijatno i da su inače oduševljeni prirodom u BiH. „Prvi put smo ovdje i možemo reći da je prelijepa država. Jutros smo bili u Mostaru, a sad smo posjetili spomenik na Tjentištu. Veoma je lijepo i osvježavajuće, pogotovo rijeka i svjež vazduh“, kažu Gregoar i Anes.

„Turistička organizacija Foče se svaki put potrudi da dočeka ove neobične goste i u saradnji sa NP „Sutjeska“ obezbijedi sve neophodne uslove za njihov boravak“, kaže Mladen Mandić, iz TO Foča. „Trudimo se da prikažemo i Tjentište i Foču kao prave domaćine i da im za ovo kratko vrijeme boravka predstavimo ono najbolje što imamo. NP „Sutjeska“ se i ove godine pokazao kao odličan domaćin koji je u hotelu obezbijedio hranu“, kaže Mandić.

„Vožnja Evropom“ gostuje od 2016. godine u Foči, izuzimajući godine korone i vjeruju da će još mnogo puta boraviti u Foči na svom proputovanju. Oni svoj put nastavljaju prema Crnoj Gori, a za njih je sinoć organizovan i muzički program u okviru kojeg je nastupio najpopularniji rok bend iz naše regije „Paranoid“.

Radio Foča