Sastanak u Mokroj Gori o ponovnom uspostavljanju željezničkog saobraćaja

01.08.2022.

VIŠEGRAD – Višegrad i Mokra Gora moraju se povezati saobraćajno i turistički, a od 15. avgusta ponovo će krenuti turistički voz „Ćiro“ prugom uskog kolosijeka do Višegrada, zaključeno je na sastanku delegacija Srpske i Srbije u Mokroj Gori.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je sastanak plod dobre saradnje da se unaprijede potencijali s jedne i s druge strane rijeke Drine.

„Siguran sam da ćemo nakon današnjih zaključaka u narednih 15 dana moći računati da uspostavimo saobraćaj od Mokre Gore do Višegrada. I sa jedne i sa druge strane uložen je trud i značajna finansijska sredstva“, naglasio je Ćorić.

On je izjavio novinarima da je razgovarano i o drugim bitnim temama – izgradnji aerodroma u Trebinju, izgradnji brzog puta od Užica prema Kotromanu i da su to kapitalni projekti koji su bitni i za Republiku Srpsku i Srbiju i koji ih spajaju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je ova pruga jedna od najtraktivnijih, te da je cilj da se predivna ljepota prirode i željeznica dodatno afirmišu sa prijateljima iz Republike Srpske.

„Moramo da povežemo Višegrad i Mokru Goru i saobraćajno i turistički. Dosta smo uradili u prethodnom periodu, investitirali smo oko 10 miliona evra da bi se stvorili uslovi da povežemo Mokru Goru sa Višegradom“, istakao je Momirović.

On je naveo da se intenzivno projektuje dio puta od Užica prema Kotromanu.

„Cilj nam je da krenemo da gradimo taj put u narednom periodu. Bez kvalitetne infrastrukture i jačanja ekonomije nema boljeg standarda Republike Srpske i Srbije. Nama treba otvorena ekonomija, slobodan protok ljudi i robe. Uveren sam da ćemo za 15 dana sesti u Višegradu i doći do Mokre Gore“, napomenuo je Momirović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo veliki događaj za Višegrad i za Užice.

„Vjerujem da ćemo u skorije vrijeme doći do realizacije svega što smo dogovorili na sastanku, a to je da poslije više godina `Ćiro` dođe u Višegrad. Očekujemo da zainteresovanost bude velika za vožnju vozom“, istakao je Đurević.

On je zahvalio ministrima i organizatorima sastanka i istakao da očekuje da će turisti koji posjećuju Mokru Goru preći u Višegrad, a isto tako iz Višegrada u Mokru Goru, s obzirom da Višegrad iz godine u godinu ima sve više turista.

Gradonačelnik Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da će grad Užice dati maksimalnu podršku za sve što je potrebno da ovaj projekat zaživi.

„Tu smo da sarađujemo sa Višegradom na svim ostalim poljima u vezi sa turizmom, a mi smo kao grad svim našim strateškim i planskim dokumentima predvideli da radimo na poboljšanju infrastrukture i nadam se da ćemo uspeti da stvorimo što bolje uslove da mladi ostanu i da Mokra Gora bude selo koje će turisti posećivati u što većem broju“, istakla je Radivojevićeva.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici „Železnica Srbije“ i „Željeznica Republike Srpske“. Delegacije su nakon sastanka imale organizovanu vožnju „Šarganskom osmicom“ vozom „Ćiro“.