Sonja Karišik donijela najljepši slavski kolač na takmičenje uz Ilindanski sabor na Borikama

06.08.2022.

ŠARE PO RECEPTU BAKE NADEŽDE

ROGATICA – U našem narodu se kaže „treći put Bog pomaže“. Meni je uz podršku moje bake po ocu Nadežde, pomogao u četvrtom pokušaju i u vrlo jakoj konkurenciji osvojila sam prvo mjesto i nagradu za najljepši slavski kolač u takmičenju koje je u organizaciji Opšnske Turistističke orgnizacije provedeno uz tek minuli Ilindanski sabor „Borike 2022“, reče Sonja Karišik, jedna od 26 učesnica ovog kod nas jedinstvenog takmičenja boričkog kraja i Rogatice.

I u ranija tri pokušaja, dodaje ona, bila sam blizu najboljih, ali su mi detalji smetali da budem u najužem krugu najboljih. Ovoga puta sve se poklopilo i postala sam „šampion“ ovog jedinstvenog takmičenja. Moj krsni kolač od posebnog žirija dobio je najveću ocjenu i ja nagradu od 200 maraka za trud od oko dva sata koliko sam ostavila oko kuvanja i posebno šaranja kolača sa kojim sam izašla na takmičenje, koju mi je uručio načelnik opštine Milorad Jagodić, kao pokrovitelj takmičenja.

Za moj, sada mogu kazati, najkolač koristila sam brašno tip 400 težine oko 1,5 kilograma uz korišćenje vode, hljebnog kvasca (germe) i soli. Zapravo, sve kao da spremam običan svakodnevni hljeb što je za mene normlan kućni posao.

Posao i pažnju uz ličnu kreativnost tražila je faza šaranja kolača. Tu mi je pomogla i moja baka po ocu Nadežda. Time je došla do izražaja ona narodna „sa bake na unuku“. Udruženo, njenih skoro 80 godina bogatog životnog iskustva i moja mladost i spretnost prstiju donijeli su očekivane pozitivne rezultate. U veoma jakoj konkurenciji postala sam opštinski šampion u pravljenju slavskog kolača, zajednički moj i bakin cilj. Radi toga smo obje neizmjerno zadovoljne i čak ponosne.

Pri osmišljavanju šara na kolčaču pošle smo od vrha, zamišlljene kuće domaćina u kojoj se slavi krsna slava i sjede gosti i ukućani. Ostali dio kolača uz pomoć klasja žita podijelile smo na četiri jednaka dijela. U njih smo smjestile trostruku krsnu svijeću i kadionicu. Tu su i tri ćirilična lova „S“ (čija simbolika je poznata), a u četvrtom dijelu smjestile smo slovo „I“, jer se kolač priprema uz Ilindan. Izvajale smo i četiri goluba kao simbola mira u kući i van nje. Našlo se i mjesto za bure od rakije i niz drugih sitnijih detaljčića koji simbolizuju sreću i berićetno ljeto i godinu.

Sam čin šaranja kolača za mene je veliko zadovoljstvo. To ne samo uz Ilindan i takmičenje, nego i za našu krsnu slavu Đurđevdan. Tada uz baku i mene, obavezno je i moja mama Slađana, koja takođe ima veliko iskustvo u pravljenju slavskog kolača sticano od svoje bake i majke od malih nogu i vremena kad je ona bila u mojim godinama. I ona svoje iskustvo prenosi na mene i ja se nadam da ću postati „majstor“ toga posla i, ako ko bude zainteresovanih, moći ću prenositi na druge, mlađe žene i djevojke, reče Sonja, djevojka sa završenom srednjom ekonomskom školom na birou za nezaposlene od 2011. godine bez velikog izgleda, zbog dosta drugih koji su u sličnoj situaciji, da će ga uskoro napustiti.

OSTALI NAGRAĐENI

Uz Sonju, koja je osvojila prvo mjesto i bila među najmlađim učesnicama takmičenja na Borikama, za najljepši krsni kolač, takmičilo se još 25 žena okupljenih i udruženjima žena „Borike“ i „Rogatica“.

Drugo mjesto pripalo je kolaču koga je donijela Anđelka Đerić, profesor srpskog jezika u penziji iz Rogatice, a treće Vladanka Racković, domaćica iz Plješevice kod Rogatice. I njima je načelnik opštine Milorad Jagodić uručio prigodna priznanja i nagrade.

Tekst i foto: Sreten Mitrović