Višković: Podrška poslovnoj inicijativi vrijednoj tri miliona evra

29.08.2022.

RUDO – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Vlada nastojati podržati poslovnu inicijativu firme “Inmold” iz Srbije da krene sa investicijom vrijednom tri miliona evra u Rudom.

Višković je rekao da se vlasnik te kompanije Goran Јanković domaćinski odnosi prema planiranoj proizvodnji, te bi na taj način bilo zaposleno 100 radnika i prevaziđen problem zapošljavanja u Rudom.

Riječ je o kompanija koja se bavi kompletnim razvojem tehnološki najzahtjevnijih alata za proizvodnju dijelova od plastike i metala koji se primenjuju u elektro, građevinskoj i autoindustriji.

Višković je istakao da će Vlada, nakon što bude završena projektna dokumentacija, donijeti odluku o finansiranju puta od Rudog ka graničnom prelazu Uvac sa Srbijom koji će cijelom dužinom prolaziti teritorijom Srpske.

Podsjećajući da svi koji se sada kreću od Rudog do Uvca tri puta prelaze sa teritorije Republike Srpske u Srbiju i obratno, Višković je rekao da bi novi put bio dug 6,5 kilometara i da je procjena da će njegova izgradnja koštati 3,5 do četiri miliona KM.

– Projektna dokumentacija trebalo bi da bude gotova za dvadesetak dana i tad ćemo znati cijenu puta – rekao je Višković novinarima u Rudom, nakon sastanka sa načelnikom opštine Dragoljubom Bogdanovićem, kojem je prisustvovao i vlasnik kompanije “Inmold” iz Srbije.

On je dodao da će Vlada, nakon što bude završena projektna dokumentacija i nakon što bude poznata cijena izgradnje puta do Uvca, u naredne dvije godine izdvojiti iz budžeta sredstva potrebna za njegovu izgradnju.

Predsjednik Vlade Srpske dodao je da će izgradnja puta Rudo-granični prelaz Uvac biti u planu Јavnog preduzeća “Putevi Srpske” i istakao da neće biti problema sa eksproprijacijom za izgradnju ove putne komunikacije s obzirom na to da je najveći dio teritorije kojom će prolaziti u vlasništvu lokalne zajednice.

Višković je izrazio uvjerenje da će sve pripremne radnje, uključujući projektnu dokumentaciju i proces javnih nabavki, biti završeni do proljeća i da će tada biti započeta izgradnja puta Rudo-granični prelaz Uvac.

– Ovim se opština Rudo otvara ka Srbiji i Crnoj Gori i stvaraju se nove mogućnosti za njen razvoj – konstatovao je predsjednik Vlade Srpske.

Bogdanović je zahvalio premijeru na posjeti i ukazao na dosadašnju dobru saradnju ove lokalne zajednice sa Vladom Srpske.

– U posljednjih mjesec dana od Vlade smo dobili pomoć od 200.000 KM za različite projekte – rekao je Bogdanović.

Kao ključno pitanje za ovu opštinu on je naveo zapošljavanje i izrazio nadu da će dolaskom “Auto-dijelova” i to pitanje biti riješeno.

Bogdanović je istakao da je opština Rudo za sve što je tražila imala razumijevanje Vlade Republike Srpske i konstatovao da bi ova lokalna zajednica teško funkcionisala bez dobrog kontakta sa Vladom.

– Dugujemo zahvalnost premijeru Viškoviću za trud i zalaganje – rekao je Bogdanović i izrazio nadu da će saradnja u budućnosti biti još bolja.

Nakon razgovora sa opštinskim rukovodstvom, Višković je posjetio proizvodni pogon za obradu drveta u vlasništvu Dragana Trkulje.