Čudo prirode u Rogatici – Procvjetala kruška viljamovka

15.09.2022.

ROGATICA – Treća je godina od kako je nakon odlaska u penziju Dragan Jovičić iz ulice Srpskih majki u Rogatici na malom prostoru u dvorištu porodične kuće zasadio nekoliko mladih stabala voća. Među njima je i jedno stable kruške viljamovke. Na Draganovo zadovoljstvo mlada sadnica se odmah „primila“ i naglo počela rasti da bi u proljeće ove godine dalo i prvi cvijet i donijelo plod od nekoliko krušaka koje je Dragan ubirao svojim ukućanima kako je koja sazrijevala i pristizala za branje.

Draganova kruška, mlada i bujna, ovih septembarskih dana priredila mu je još jedno novo iznenađenje. U nevrijeme okitila se sa desetak cvjetova behara izrazito bijele boje što je za Dragana velika zagonetka.

Odgovor, možda, znaju poljoprivredni stručnjaci, ali ja u mojih šezdesetak godina nešto slično nisam doživio, reče Dragan, kome je ostalo da ubere još jedan komad krušaka iz ovogodišnjeg, redovnog, roda, a šta će biti od novih cvjetova, vjerovatno će odlučiti dolazeća jesen i hladniji dani koji se već najavljuju.