Nakon 56. poljoprivredne izložbe u Rogatici – Šta su rekli stručnjaci

23.09.2022.

ROGATICA – Poslije dvije godine pauze zbog virusa korona održana je još jedna, 56. regionalna poljoprivredna izložba u Rogatici. Po svemu što se vidjelo i čulo, rekao je predsjednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Milorad Jagodić, i ova smotra poljoprivrednog dostignuća sarajevsko-romanijske i gornje-drinske regije, u potpunosti je uspjela i premašila očekivanja. Došli su čak i proizvođači iz opštine Priboj, pa je ova manifestacija dobila i međudržavni karakter.

Kako su ovu smotru poljoprivrede vidjeli poljoprivredni i veterinarski stručnaci vidljivo je iz zapisnika komisija koje su ocjenjivale kvalitet izloženih eksponata počev od stoke, preko krompira i skorup-kajmaka do tradicionalnih domaćih proizvoda uključujući med, razne džemove, sokove i druge proizvode kućne radinosti.

Zaključak komisije za ocjenjivanje izloženih grla goveda, čiji je predsjednik bio doktor poljoprivrednih nauka Miljan Erbez, da se pozitivno može ocijeniti trud pojedinih izlagača oko pripreme grla za izložbu i da uzgoj goveda ima veliku perspektivu i da to treba da bude okosnica svih budućih razvoijnih dokumenata opštine uz punu saradnju sa nadležnim organima vlasti i stručnim institucijama počev od poljoprivrednog i veterinarskog fakulteta do savjetodavnih službi i udruženja mljekara.

Po broju izloženih kolekcija (50) sa ograničenim brojem na 5 grla najviše posla imala je komisija za ocjenjivanje ovaca na čelu sa Draganom Kesićem, inženjerom poljoprivrede. Po njima izložene kolekcije bile su veoma dobrog kvaliteta. Pojedine čak i izuzetnog. Zastupljene rase su pramenka, oplemljena i sjenička pramenka. Ovčari maksimalno koriste ranije stečena pozitina iskustva, ali su otvoreni i za dodatnu edukaciju kako bi ublažili štetne uticaje na stočarsku proizvodnju.

Koze na izložbi ocjenjivala je komisija na čelu sa profesorom doktorom Tatjanom Krajišnik. I po njoj kvalitet izloženih grla bio je zadovoljavajući, posebno priplodnih koza. Preporuka je da za slijedeću i naredne izložbe uzgaivači trebaju obratiti više pažnje pripremi grla za izložbu. Nije dovoljno samo dotjerati grla na izložbu.

Najkraći stručni osvrt imala je komisija za ocjenjivanje konja. „Odziv je nešto slabiji u odnosu na ranije izložbe. „Bosanaca“ više nema uopšte. U buduće, poželjno bi bilo uvesti i kategoriju – ždrebad“.

Krompir je postao brend opštine Rogatica. Zato je i imao poseban tretnam na izložbi od posebnih štandova do komisije koju je predvodio profesor doktor Vojislav Trkulja iz Poljoprivrednoig instituta Republike Srpake.

U zaključnom stručnom osvrtu ove komisije napisano je da je odziv proizvođača bio vidljivo značajan i čak zavidan sa napretkom u proizvodnji i sjemenskog i merkantilnig, odnosno, krompira za jelo. Raduje činjenica da je u proces proizvodnje krompira uključen i veliki broj mladih ljudi koji potiču iz višečlanih porodica i koji su dali identiočan odgovor „da žele da ostanu da rade i bave se proizvodnjom krompira“.

Pošto su u toku aktivnosti oko brendiranja i geografske zaštite skorup kajmaka na regiji Romanija, zanimljivo je što je komisija koja je za izložbu u Rogatici rekla o ovom poljoprivrednom proizvodu o kome se uglavnom brinu žene, na osnovu 27 uzoraka. Ustanoljeno je da se u odnosu na posljendju izložbu, kvalitet znatno poboljšao u svim kategrijama, a ocjenjivan je zreli i mladi skorup-kajmak.

Komisija za ocjenjivanje tradicionalnih domaćih proizvoda nagradila je 11 izlagača od prispjelih 48 uz napomenu da tradiciju treba nastaviti uz uz naglašeni estetski izgled, olrginalnost, raznovrsnost i brojnost.