Održana 56. Poljoprivredna izložba u Rogatici [FOTO]

12.09.2022.

POTVRDA KVALITET I DUGOGODIŠNJEG TRUDA

ROGATICA – Poslije pozdravnog govora načelnika opštine Milorada Jagodića u ulozi predsjednika Organizacionog odbora, ministar za ekonomske odnose u Savjetu ministra BiH Staša Košarac, koji je pohvalio dugogodišnje napore proizvođača i nadležmih u opštini Rogatica na unapređenju poljoprivrede, juče, nedjelja, 11. septembra, je na svečan način, pred više desetina poljoprivrednika i poljoprivrdnih stručnjaka i ostalih građana, otvorio je 56. regionalnu poljoprivrednu izložbu.

U konkurenciji za novčane i druge nagrade našli su se uzgaivači goveda, ovaca, koza, i konja, ali i proizvođači sjemenskog i merkantilnog krompira, skorup-kajmaka i tradicionalnih domaćih proizvoda sa područja sarajevsko-romanijske i gornjedrinske regije.

Posebne komisije sastavljene od poljoprivrednih i drugih dtručnjaka imale su pune ruke posla da iz obimnog „materijala“ izaberu najbolje i nagrade sa nekom od novčanih nagrada čiji je fond bio skoro 25.000 maraka ne računajući više materijalnih nagrada koje su obeubijedili prijatelji izložbe.

Tako je 35 uzgaivača izložilo 59 grla goveda koja su bila za ocjenu. Tu je 13 grla junica u dobi preko 12 mjeseci, gravidnih junica 17 i krava od prve do četvrte laktacije 29 grla.

U ovoj kategoriji stoke sa 400 do 200 maraka nagrađeno je 7 uzgaivača. Najbolju junicu preko 12 mjeseci izložila je Nikolina Ivanović iz Rogatice. Najbolju gravidnu junicu izložio je Vitomir Vitomir iz Dobrašine kod Rogatice, a najbolju kravu Svjetlana Ćebić iz Zaganovića.

Ovce su izlagane u kolekcijama od po 5 grla, s tim što je uzgaivač u štali morao imati stado od najmanje 50 grla. Na izložbu su došla 32 gazdinstva sa 50 kolekcija i 250 grla, od čega 32 kolekcije priplodnih ovaca i 18 kolekcija dvizica.

Najbolja grla ovaca izložili su Slavko Purković i Luka Gluhović, a najbolje dvizice Milad Bojović i Dragoljub Žižović, svi iz opštine Rogatica uz nagrade od po 400 maraka.

I uzgaivači koza bili su limitirani brojem od 5 grla po kolekciji i uslov da u toru kod kuće imaju najmanje 20 priplodnih grla. Najbolja grla i jedne i druge kategorije izložio je „stari“ poznanik izložbe Spasoje Čamur, koji dolazi sa područja istočnog Novog Sarajeva. Odnio je, zasluženo, nagrade od po 300 maraka. Pratio ga je Igor Planojević sa Borika, Mišo Borovčanin iz Sokoca i Milija Ilić iz Osova kod Rogatice sa nešto nižim ali vrijdnim nagradama.

NESTALO KONJA „BOSANACA“

Nekad brend Rogatice bili su konji, posebno brdsko-planinske rase, popularnih „bosanaca“. Na ovu izložbu privedeno je svega 19 grla, od kojih nije bilo ni jedno iz čistokrvne rase „bosanaca“. Najbolju priplodnu kobilu izložio je Milenko Đerić iz Gluhovine kod Borika. Radi se o grlu „Luna“ iz bivše ergele „Borike“, a pastuha Željko Radojičić iz Stare Gore i ponijeli nagrade od po 300 maraka. Nagrađeno je i još 5 uzgaivača.

KROMPIRAŠI OSVIJETLILI OBRAZ

Što se tiče krompira, kvalitet je bio zavidan. Za sjemenski nagrade su ponijeli Ozren Planojević, vlasnik doo „Agros“ i Dragan Džida, vlasnik „Agroploda“.

Za izloženi merkantilni, odnosno krompir za jelo, prve nagrade su ponijeli rogatičani Rade Janjić i Miloš Gračanin. Za proizvodnju kvalitetnog krompira za jelo nagrađeno je i još 20 proizvođača od 30 koliko ih je bilko u konkurenciji.

Po 20-ti put predsjednik komisije za ocjenu krompira bio je profesor doktor Vojislav Trkulja iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, koji nakon uspješno obavljenog posla reče da je ove godine vidljiv značajan napredak kod proizvođača i sjemenskog i merkantilnog krompira. Prisutan je značajan broj izlagača (32), a posebno raduje činjenica da je u proces proizvodnje uključen i veliki broj mladih koji potiču iz višečlanih porodica, te da su svi rekli da žele da nastave da rade i bave se proizvodnjom krompira ovdje na području Rogatice, Romanije i Rpublike Srpske.

Na ocjeni kvaliteta bio je i skorup-kajmak. Izloženo je 27 uzoraka od kojih 16 zrelog i 11 mladog skorupa koje su donijele žene-domaćice sa područja Han-Pijeska, Sokoca i Rogatice. Nagrađeno je 9 uzoraka, pri čemu su dominirale žene sa Han-Pijeska.

MEĐUNARODNI KARAKTER IZLOŽBE

Što se tiče tradicionalnih domaćih proizvoda, ocjenjivano je 48 izlagača, a nagrađeno 11. Za domaću kuhinju i prerađevine nagrađene su žene iz udruženja „Rogatica“ i „Borike“i ranč „Krlić“ iz Rogatice. Za kućnu radinost i ručne radove nagrađeni su Borka Ješić, Slava Vučak (Rogatica), Dragana Cincović iz Priboja, koja je doprinijela da je ove godine rogatička izložba dobila i međunarodni karakter.

Za rukotvorine od drveta nagrade su ponijeli Radomir Janjić, Nenad Kanostrevac i Milovan Perišić, a za najuređeniji štand Branka Sorak i Slađana Ujić iz gučevskog kraja u Rogatici.

Prilog izložbi dali su i folkloristi KUD „Sretenje“ iz Rogatice.