Počeli radovi na presvlačenju glavne ulice

23.09.2022.

Rogatičke komunalne teme

ROGATICA – Prve metre asfalta u istoriji Rogatica je dobila kroz veliku akciju „hiljadu kilometara asfaltnih puteva u BiH“ 1974, čiji je konačni bilans bio 2300 kilometara. Radilo se o modernizaciji uz asfaltiranje glavne ulice u gradu koja se tada nazivala imenom „najvećeg sina jugoslovenskih naroda“ i pošto je Rogatica u to vrijeme bila znatno manja od sadašnmjeg obima i ulice Srpske sloge kraća za nekoliko desetina metara.

Od tih davnih sedamsdesetih godina prošlog vijeka i pored toga što je više puta asfalt na glavnoj ulici prekopavan i krpljen zakrpom na zakrpu, pa čak poslije posljednjeg rata i cijelom dužinom presvlačen, ipak je došao dotle da je više ličio na loš makadam nego asfaltni put magistralnog renomea.

To je bio razlog, reče načelnik opštine Milorad Jagodić, da je već nekoliko godina traženo rješenje njegove rekonstrukcije zamjenom kompletne asfaltne podloge. Nađeno je ovih dana na taj način što je zahvaljujući sredstvima koja je obezbjedila Vlada Republike Srpske i od projektom predviđenih 730.000 maraka odobrila i doznačila 450.000. Time je omogućen početak realizacije ovog projekta skidanjem habajućeg i oštećenog sloja asfalta kroz sam centar Rogatice kao naselja.

Dogovorili smo se, naglasio je Jagodić, da se ne „napada“ cijela dužina ulice, koja je oko 1500 metara, nego dio koji ide sredinom mjesta, odnosno od Autobuske stanice na jugoistoku do zgrade Srednjoškolskog centra na sjeveru, oko 1100 metara, na taj način što će se u potpunosti završiti svi poslovi, a to će reći da se skine habajući dio starog asfalta, da se izvuku šahtovi slivnikai i ostala prateća infrastruktura i da se tek tada stavi nova safaltna podloga uz prateću opremu za normalno korišćenje ove ulice kao glavne arterije cijelog mjesta.

Za revitalizaciju i presvlačenje preostalog dijela ove ulice do raskršće za Gučevo, moraju se tražiti nova finansijska sredstva s tim što bi ostao sadašnji izvođač radova „Romnijaputevi“ iz Sokoca, jer je cjelokupne ove poslove dobio na javnom tenderu.