Premijer Višković: Vlada će podržati dalji razvoj opštine

25.09.2022.

NOVO GORAŽDE – ​Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je večeras u Novom Goraždu da je ta lokalna zajednica uspjela da prevaziđe sve poteškoće sa kojima se suočavala posljednjih šest godina i da je sada u poziciji da razmišlja o novim projektima, za šta ima podršku Vlade Srpske.

On je nakon sastanka sa načelnikom opštine Milom Petković, izrazio zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica uspjela da izmiri sva dugovanja koja su zatečena kada je lokalno rukovodstvo preuzelo dužnost 2016. godine.

Predsjednik Vlade Srpske je podsjetio da je u Novom Goraždu do početka ove godine bilo problema i sa skupštinskom većinom, ali da je to sada prevaziđeno, te ocijenio da je opština tek sada u poziciji da razmišlja o novim projektima i svemu onome što svaka lokalna zajednica treba da radi.

“Vlada Republike Srpske je pomagala i do sada, a danas smo razgovarali o nekim novim projektima. Ovdje se gradi kulturno-omladinski centar, koji bi trebalo da objedini više funkcija. Imaju inicijalna sredstva za izgradnju, raspisali su javni poziv, izabrali izvođača. Mi ćemo to, skupa sa lokalnom zajednicom, pratiti i u narednom periodu odobravati još sredstava da se to pitanje riješi”, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

On je naveo da je na današnjem sastanku pokrenuto i pitanje područne osnovne škole škole iz Višegrada.

“Želja lokalne zajednice je da se napravi centralna osnovna škola, koja bi imala sve sadržaje koje ima svaka škola u Republici Srpskoj”, rekao je premijer Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je istakao da u ovoj lokalnoj zajednici postoji i problem u vezi sa završetkom izgradnje zgrade na ulasku u Novo Goražde, koju je gradila kompanija iz Zvornika, a radovi su stali prije više od 20 godina.

“Ponudili su to Vladi Srpske ili lokalnoj zajednici, nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, zgrada nije završena. Sada je to pitanje ponovo pokrenuto i načelnica ima obećanje i od mene i od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da, ukoliko vlasnik objekta bude riješio sva ta pitanja, obezbijedi potrebnu dokumentaciju, mi ćemo tu zgradu uzeti i prenijeti u vlasništvo lokalne zajednice, kako bi je oni dali za mlade bračne parove, višečlane porodice”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je naveo da u tom objektu ima tridesetak stanova, što je, kako je istakao, ozbiljan kapacitet za jednu manju lokalnu zajednicu poput Novog Goražda.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković izjavila je da se ova lokalna zajednica posljednjih šest godina susretala sa raznim problemima, ali da je zahvaljujući Vladi Srpske uspjela da se oporavi.

“Prije svega, prilikom preuzimanja dužnosti načelnika 2016. godine mi smo bili u teškoj finansijskoj situaciji. Zahvaljujući Vladi Republike Srpske uspjeli smo i danas možemo da se pohvalimo da imamo stabilan budžet, da opština ide naprijed i realizuje razne projekte”, rekla je Petkovićeva.

Petkovićeva je napomenula da ova opština ima razne podsticaje, gradi objekte, ulaže u infrastrukturu.

“Pomažemo i zdravstvo i obrazovanje i sve što je potrebno stanovnicima Novog Goražda”, rekla je Petkovićeva.