Prvo mjesto na tabeli i prvi stranac u ekipi

04.09.2022.

Čudna dešavanja u FK Mladost u Rogatici

ROGATICA – U rogatičkom fudbalu ovih dana dešavaju se neobične pojave koje po mišljenju boljih poznavalaca spaaju u domen rubrike „vjerovali ili ne“.

FK Mladost, dugogodišnji član Druge fudbalske lige Republike Srpske, iako je prošle sezone najvećim dijelom bio fenjeraš na tabeli i bila na vratima Treće lige i u negativnom smislu bilježio rezultate kakve u 75 godina postojanja nikad nije ostvarivao, trenutno, nakon četiri odigrana kola sezone 2022/2023. godine, neočekivano, ali sasvim zasluženo, našao se na čelu tabele. Iz tri pobjede osvojili su 9 bodova i kao najuspješnija ekipa našla se na čelu tabele grupe Istok. U poređenju sa prošlom sezonom to je samo za bod manje od ostvarenja u cijeloj jesenjoj polusezoni 2021/2022, koju u Mladosti žele da što prije zaborave, u kojoj je iz 15 utakmica osvojeno samo 10 bodova.

Drugo „čudo“ je da je rogatički drugoligaš ove sezone pojačan i sa jednim strancem. Riječ je o Zhu Hongyuan, (19) Kinezu, koji je u Rogaticu došao sa Južnokorejskim pasošem. Došao u Evropu da nauči igrati fudbal i stekne afirmaciju i nakon kraćeg zadržvanja u FK Budućnost – Pilica kad je bio u Prvoj ligi, i navodno u fočanskoj Sutjesci, zapala ga rogatička Mladost?! Igra desnog bočnog halfa i donekle beka iako je za to mjesto, zbog svojih fizičkih predispozicija, u malom minusu. Ono što je pokazao na treninzima i dosadašnje dvije zvanično odigrane utakmice, nama, u manjku igračkog kadra, je dobro došao, reče sportski direktor u Mladosti Mlanen Balčaković koji je u neku ruku domaćin ovom mladom sportisti.

A Zhu, koga saigrači u Mladosti nazvaše „Žu“ u skromnom fondu engleskih riječi, rekao je da je zadovoljan sredinom u koju je došao. Posebno mu se svidjela priroda i ljudi u Rogatici. Odgovara mu hrana i voda i nada se da će mu boravak u FK Mladost gdje su sve učinili da se ovaj stranac osjeća što bolje, korisno poslužiti u daljem njegovom fudbalskom napredovanju. Naravno, kao i svi ostali igrači ima status amatera. Preko prijatelja kluba obezbijedili smo mu dva obroka dnevno, nešto jeftiniji stan, a stiče se dojam da se on trudi da sve to vrati dobrom igrom i zalaganjem na treninzima i utakmicama, dodao je Balčaković.

Koliko će se uspjeti da unaprijdi svoje znanje u fudbalu, pokazaće vrijeme. U svakom slučaju radi se o igraču koji voli fudbal, želi isticanje i bezkomprimosno hoće, rekoše u Mladosti.