Rogatički penzioneri u nezavidnoj situaciji

20.09.2022.

VIŠE OD POLOVINU SA PENZIJOM DO 400 MARAKA

ROGTICA – Prema najnovijim podacima iz Udruženja penzionera na području opštine Rogatica egzitira skoro 2100 penzionera. U kakom su oni ekonomskom i socijalnom stanju najboljke se vidi iz podatka da ih 1075 prima penziju do 400 maraka dok je prosječna penzija na području opštine svega 414 maraka.

To je razlog da su u udruženju uz finansijsku i drugu podršku opštine i razumjevanje ŠG „Sjemeć“ , reče predsjednik Udruženja Tomislav Hršum, učinili sve, gdje je to moguće, da olakšaju njihov položaj.

U tom cilju tokom prošle godine za 412 penzionera dodijeljena je pomoć za plaćanje lijekova i troškova bolničkog liječenja i rješavanja drugih socjalnih problema u novčanom iznosu od po 50 maraka. Po tom osnovu isplaćeno je više od 20.000 maraka. Za 138, ili 10 više nego godinu ranije, preminulih penzionera na ime troškova sahrane isplaćeno je po 350 maraka, ili skoro 50.000 maraka.

Ugovorili smo, dodao je Hršum, i pratili realizaciju kreditne dokumentacije za 199 penzionera koji su nabavljali drva za ogrijev putem kredita od ŠG „Sjemeć“ na otplatu u roku od šest jednakih rata mjesečno i bez kamata. Ove godine već je ova cifra prešla 210 penzionera koji će ogrev dobiti na otplstu u ratama.

Sklopili smo i 41 ugovor na umanjene cijene od 10 do 15 posto i plaćanje na osam rata mjesečno za banjsko liječenje u banjama na području Srpske.

Radilo se i na iznalaženju rješavanju drugih mogućih problema koji se sve češće javljaju a penzioneri kao najstarija polulacija u opštini ih zbog godina života i zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da sami rješavaju. U prvom redu to su zdravstveni problemi koji najviše pterećuju penzionere ne samo u našoj nego i u svim drugim ekonomski siromašnijim ruralnim lokalnim zajednicama. Problemi su od zakzivanja pregleda van Rogatice, do prevoza i posebno obezbjeđenja i plaćanja skupih lijekova za iole teža oboljenja od kojih i naši penzioneri nisu imuni, naglasio je Hršum.

Ovdašnji Dom zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ na traženje najviše penzionera u posljednje vrijeme organizovao je dolazak ljekara specijaliosta koji vrše specijalističke preglede u Rogatici. Time je smanjen odlazak penzionera u zdravstvene ustanove u druga mjesta. To je u mnogome olakšalo život penzionerima po više osnova. U prvom redu manje je truda i maltretiranja ali i ušteda novčanih sredstava od ionako niskih penzija, naglasio je prvi čovjek penzionmera u Rogatii uz napomenu da bi se što prije trebalo riješiti pitanje cijena lijekova koji su u Republici Srpskoj i BiH i po 100 postro skuplji od istih u bilo kom mjestu u Srbiji. To je prihvaćeno i od odbornika Skupštine opštine na posljednjoj redovnoj sjednici uz razmatranje informacije o životnom standardu penzionera za 2021. godinu.