Svečnost na Borikama – Mitropolit Hrizostom služio svetu liturgiju [FOTO]

25.09.2022.

ROGATICA – Crkvena opština Borike, Crkva Svetih apostola Petra i Pavla i paroh borički jerej Dragan Jović, danas, 25. Septembra, na Odanije Presvete Bogorodice, a povodom završetka nekih radova na obnovi i obogaćivanju sadržaja boričke crkve koja je osvećena u nedjelju po Maloj Gospojini ljeta gospodnjeg davne 1910, imali su čast da dočekaju njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma koji je održao svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenika Mitropolije.

Borička crvka jedna je od najstarijih u ovim krajevima. Njena izgradnja, nakon što su sveštenik Radomir Bratić zajedno sa parohijanima Obradom Cvijetićem, Vasom (drugim) Planojevićem i Lukom Grubešić, 1907. uspjeli udobrotvoriti Austrougarsku vladu da im dodijeli 220 dunuma zemljište za izgradnju crkve. Gradnja je počela 1909. i već naredne godine, u nedjeju po Maloj Gospojini, crkva je osvećena i u njoj se služi služba Božija već 112 godina, osim jednog perioda tokom Drugog svjetskog rata kada su je ustaše znatno oštetile i skrnavile, pored ostalog i postojeće njene najvrijednije ikone među kojima je i ikona Svete Bogorodice sa Isusom Hristom u naručju koja je bajonetama rasparana na nekoliko mjesta i puščanim mecima probijena.

Borička crkva poznata je i po svom unukatnom ikonostasu. Rađen je u radinici Nikole Ivkovića iz Novog Sada, 1935. u drvetru imitacije mermera. I danas, hvale se Boričani, poslije toliko vremena blista u punom sjaju.

Poslije Drugog velikog rata, zahvaljujući parohijanima, crkva na Borikama je samo djelimično obnovljena. Dobila je novi limemni krov i javnu rasvjetu, oluke i slično, ali pravi zahvat, i pored prisutnog virusa korona, ipak je najviše dobila u posljednih godinu-dvije u kojim je, kako reče paroh Dragan Jović, urđeno podno grijanje sa novim keremičkim pločicama, kadionica, svijećara, i niz drugih zahvata u i oko crkve u što je, ne računajući dobrovoljni rad parohijana, utrošeno preko 20.000 maraka sakupljnih od priloga vjernika i pomoći Opštine Rogatica na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem.

Nakon svečane arhijerejske liturgije, kojoj je prisustvovalo više desetrina starih i mladih vjernika iz boričkog i starogorskog kraja, koji su kao i u mnogim drugim krajevima, sve prazniji i sa manje stanovnika, mitropolit Hrizostom blgosiljao je obavljene radove u i oko crkve, a zatim održao prigodnu besjedu u kojoj je pozvao vjernike da se slože i obože oko svoje crkve i da ljube Gospoda Boga svoga i bližnjeg svoga kao samog sebe.

Nakon toga Crkvena opština uz pomoć članica Udruženja žena „Borike“ orgnizovali su ručak ljubavi za sve danas prisutne koji su dočekali mitropolota Hrizostoma i pomolilo se Bogu i apostolima Petru i Pavlu.