U okolini Rogatice – Ubrane džin pečurke

07.09.2022.

ROGATICA – Nakon dugotrajne ovo ljetne žege koja je, činilo se, spržila sve na zemlji, padoše i prve kiše. Oživje sve u prirodi, pa i gljive na radost njihovih brojnih sakupljača gljivara. Iako nije gljivar, Rajko Mitrović iz Rogatice, na svom ne velikom komadu livade na lokalitetu „Rudo“ nedaleko od istoimenog naselja u Rogatici, ubra je dva primjerka pečurki koje su imale rijetko zabilježenu veličinu.

Jedna je imala klobuk, odnosno šešir, ravnog okruglog oblika veličine 28 centimetara, a druga, vjerovatno „mlađa sestra“ prve, 25 centimetara obje sa drškama od po 7 centimetara dužine i prečnika skoro dva centimentra.

Svježe su i nije ih bilo prije samo tri dana. Pošto na ovom dijelu livade niti u bližoj okolini uopšte nije bilo upotrebe hemikalija u bilo kom obliku, ove džin pečurke za koje iz iskustva znam da su jestive, odmah će se naći u tavi za prženje i konzumiranje sa mojim prijateljima uz čašicu domaće „mučenice“ -rakije, reče Rajko., koji je inače doskorašnji pasionirani lovac i ljubitelj prirode. Zbog godina ne ide više u šume radi lova, ali zato hoda po livadama i evo bere gljive?!