Utopljavanje i podmlađivanje „male škole“ na Borikama

26.09.2022.

SA TERMO FASADOM U NASTUPAJUĆU ZIMU

ROGATICA – Učešćem u projektu UNDP-a „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ opštini Rogatica odobrena je realizacija pet projekata. Među njima je i projekat izrada termofasade i zamjena fasadne stolarije na zgradi „mala škola“ područnog odjeljenja Borike Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici u kojoj se nastava odvija za ukupno 23 učenika od prvog do devetog razreda.

Projekat vrijednosti 30.330 maraka, u čemu su 70 posto sredstva UNDP-ia i 30 posto učešće opštine Rogatica, realizovan je ovih dana. Pred nastupajuću zimu izvršeno je utopljavanje zgrade stavljanjem termofasade na oko 250 kvadratnih metara vanjskih zidova, zamijenjena četiri velika i jedan mali prozor i ulazna vrata. Uz to urađeni su novi i popravljeni postojeći horizontalni i vertikalmni oluci i vjetrolasne, reče direktor DOO „Primis“ iz Rogatice Milad Obrenović, koji je ovaj posao dobio na tenderu poslije provedene zakonske procedure uz napomenu da je sve odrađeno i radovi predati znatno prije ugovorenog roka od 60 dana.

Sa novim građevinskim zahvatima izmijenjena je slika „male škole“, ali Boričani i brojni đaci koji su izašli iz učionica „velike škole“ smatraju da i njoj treba bar donekle vratiti stari sjaj i zaustaviti zub vremena koji je ozbiljno nagriza, ako ne iznutra a ono sa spoljašnje strane obavezno. To tim prije što se, kako reče načelnik opštine Milorad Jagodić, priprema projekat novog stambenog naselja jugoistočno od hotela „Borike“, koji takođe propada, i bivše vikendice Džemala Bijedića prema objektima na Staroj Borici. Sa novim naseljem trebalo bi, kažu na Borikama, da dođu i novi stanovnici i djeca kojim će škola trebati.