„Elektrodistribucija“ Pale: Neodrživo da većina objekata pređe na grijanje na struju

27.10.2022.

FOČA – ZP „Elektrodistribucija“ a.d. Pale apelovalo je na potrošače koji se odluče za zagrijavanje objekata električnim grijačima da se obrate nadležnim terenskim jedinicama ovog preduzeća kako bi se provjerile tehničke mogućnosti elektroenergetskog priključka i mjernog mjesta i utvrdilo da li priključci zadovoljavaju povećano opterećenje potrošača.

U saopštenju dostavljenom medijima Elektrodistribucija Pale navodi da njihov elektroenergetski sistem nije projektovan da izdrži maksimalno jednovremeno opterećenje objekata koji se griju električnim grijačima, odnosno ne može omogućiti da većina objekata pređe na grijanje na električnu energiju.

-Upozoravamo da bi samovoljno priključenje novih potrošača moglo izazvati ozbiljne posljedice kako na sam objekat tako i na kompletan elektroenergetski sistem distributivnog područja-navodi se u saopštenju.

Pozivajući se na informacije koje dobijaju iz terenskih jedinica, iz Elektrodistribucije Pale navode da postoje potrošači električne energije koji odustaju od postojećih sistema grijanja na drvo, plin ili fosilna goriva, i prelaze na grijanje putem električne energije.

-Priključci objekata koje su izgrađani ranijih godina ne mogu podnijeti prelazak potrošača na grijanje električnom energijom bez značajne rekonstrukcije, jer nisu projektovani da podnesu opterećenje zagrijavanja objekta na električnu energiju-pojasnili su iz Elektrodistribucije Pale.