Fočanski vrtić – sinonim zdravog i sigurnog okruženja za najmlađe

25.10.2022.

FOČA – Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” iz Foče drugi put je dobitnik priznanja o uspješno realizovanoj šestoj fazi inicijative “Škole/predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane”, čiji je cilj unapređenje zdravlja i promocija zdravih životnih stilova. Ovom nagradom još jednom je potvrđen kvalitet rada ove ustanove, te veliki doprinos zdravom razvoju djeteta i usvajanju pravilnih i zdravih navika života.

Prije osam godina fočanski vrtić postao je dio inicijative „Predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane“ koju realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo zdravlja RS, Institut za javno zdravstvo, uz finansijsku podršku UNICEF-a. Uloženi trud i rad rezultirali su već 2016. godine kada su za dosegnuti nivo u zdravoj ishrani djece jedini u Republici Srpskoj ponijeli priznanje “Prijatelj pravilne ishrane”. Od tada su postali primjer brojnim drugim predškolskim ustanovama koje su slijedile „fočanski metod“.

I pored toga, fočanski vrtić nije posustajao u daljoj realizaciji pokrenute inicijative.

-Prošle godine krenula je šesta faza ove inicijative, intenzivno se radilo na brojnim aktivnostima. Od radionica u kojima su učestvovali i roditelji i mališani, posebno onih koje je organizovao Institut za javno zdravstvo, do brojnih drugih aktivnosti. Sve to je rezultiralo da dobijemo ponovo priznanje, odnosno da opravdamo ranije dobijeno. Ono što je nama najveće zadovoljstvo jeste da u tome nismo sami, da je sve više predškolskih ustanova koje su nosioci istog priznanja-ispričala je za Radio Foču direktorka Vrtića Slađana Vladičić.

Otkriva kako se zdrava hrana kroz igru razvijala u fočanskom vrtiću i kako je voće zamijenilo grickalice.

-Te 2014. godine kada je sve počelo, prvi korak bilo je prvo razumijevanje nutrititivnih vrijednosti namirnica koje konzumiraju djeca, zatim izbacivanje određenih proizvoda i namirnica. To su bile viršle, paštete, drugi prehrambeni proizvodi. Dječiji rođendani proslavljani su uz torte, kolače, koje suroditelji donosili. To je sve bilo eleminisano. Sada su svi obroci koji se serviraju u vrtiću u skladu sa standardima i normativima zdrave ishrane. Nove namirnice koje većina djece nije prethodno konzumirala, polako su uvođene na meni. Uz dovitljivost i vještine naših vaspitača, roditelja pogotovo, polako smo ulazili u zdrav prehramebni sistem koji je u interesu djeteta. Ova inicijativa ne podrazumijeva samo zdravu ishranu, već se djeca u međuvremenu bave i fizičkim aktivnostima, jednostavno stvaraju se kompletni zdravi fizički stilovi i navike-pojasnila je Vladičićeva.

Fočanski vrtić sinonim je zdravog i sigurnog okruženja za najmlađe. Kroz raznovrstan jelovnik stvorene su pravilne prehrambene navike mališana. Uz redovnu fizičku aktivnost, izgrađena je piramida zdravog predškolskog života.

-Paštete koje se kupuju u prodavnicama su izbačene. Krenulo se sa pravljenjem domaće paštete od leblebija sa različitim prirodnim sastojcima. Djeca su prihvatila sve te prirodne namaze. Torte, grickalice, vještački proizvodi zamijenjeni su voćem, zato imamo „voćne rođendane“. Djeca na vizuelan momenat reaguju, jer se voće servira na kreativan način. Sve je do volje, ako su nam mogućnosti već na raspolaganju-istakla je Vladičićeva.

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ nastaviće sa aktivnostima pravilne ishrane slijedeći naredne faze ove inicijative. Vaspitačima i roditeljima i dalje će u prvom planu biti zdravi životni stilovi koji predstavljaju važnu osnovu za kasniji pravilan rast i razvoj djece.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci prije par dana održana je završna konferencija inicijative “Škole/predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane” na kojoj su predstavljene realizovane aktivnosti i dodijeljena priznanja i potvrde za predškolske i školske ustanove obuhvaćene ovom inicijativom. Trenutno je u inicijativu uključeno 17 predškolskih ustanova i tri osnovne škole u Srpskoj.