Najbolja turistička sezona do sada

25.10.2022.

VIŠEGRAD – Direktor Turističke organizacije Višegrad Marko Božić ocijenio je da je ovo najbolja turistička sezona do sada i da je po broju dolazaka turista premašena rekordna 2019. godina.

Božić je rekao Srni da su povoljne vremenske prilike u oktobru išle naruku ugostiteljima tako da je turistička sezona produžena za skoro mjesec u odnosu na prethodne godine, što će povoljno uticati na ukupne rezultate turističke privrede u ovoj godini.

„Tradiconalno, najbrojniji gosti Višegrada su iz Srbije, a tu su i oni iz BiH i Crne Gore. Od stranih grupa koje su imale organizovani boravak u Višegradu u ovoj sezoni to su bili Bugari, Danci, Britanci i Amerikanci“, naveo je Božić.

On kaže za ovogodišnju turističku sezonu da je to bila godina potpunog oporavka turizma.

„Još je rano govoriti o konkretnim ciframa u vezi sa brojem dolazaka i noćenja turista, ali je evidentno da su dostignuti rezultati višegradskog turizma iz rekordne 2019. godine. Ponovo su se vratile i organizovane turističke grupe stranih turista. Poslije dvije godine pauze obnovljene su sve tradicionalne turističke manifestacije, a organizovane su i nove. U ovoj godini registrovani su novi smještajni kapaciteti u privatnim apartmanima, a otvoreni su i novi ugostiteljski objekti“, istakao je Božić.

On je rekao da je više faktora koji su doprinijeli ovakvim rezultatima.

„Glavni razlog za oporavak turizma i povećanje broja dolazaka je stišavanje epidemije virusa korona. Budući da su granice u potpunosti otvorene i da nema nekih epidemioloških mjera zabrane, ponovo se u normalu vraćaju međunarodna turistička putovanja“, naveo je Božić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se procjenjuje da je u ovoj turističkoj sezoni Višegrad posjetilo oko 400.000 turista.

„Očekujemo da će se taj broj uvećavati. Odluka Vlade Republike Srpske da u saradnji za Olimpijskim centrom Jahorina i Andrićgradom nastavi zajedničke projekte je ono što će dodatno poboljšati turističku priču u opštini“, istakao je Đurević.

Kulturno-istorijske znamenitosti, obilazak Andrićgrada, starog mosta, Višegradska banja, krstarenje Drinom, zip lajn, vožnja vozićem ili rikšom i bogata gastronomska ponuda, razlozi su zbg kojih turisti posjećuju Višegrad u uživaju u sadržajima koje nudi, kažu u Turističkoj organizaciji.