Održana manifestacija “Epska poezija srpskog naroda”

23.10.2022.

VIŠEGRAD – Na višegradskoj ćupriji održana je manifestacija “Epska poezija srpskog naroda – istorija koja se pjeva”, koja je okupila guslare, pjevačke grupe, pjesnike, zdravičare i književnike iz Republike Srpske i Srbije.

Otvarajući manifestaciju, načelnik opštine Višerad Mladen Đurević rekao je da je cilj da se otrgne od zaborava stara srpska pjesma i običaji.

– Svi vi koji volite i čuvate od zaborava našu pjesmu na najbolji način ste čuvari srpske tradicije i zahvaljujući vama mi širimo prijateljstva, upoznajemo kulture i ojačavamo naše veze sa ove i one strane Drine, sa učesnicima koji su ovđe došli od Romanije do Hercegovine i preko Drine – istakao je Đurević.

Organizator i predsjednik Guslarskog društva “Rade Jamina” Darko Lečić rekao je da je na manifestaciji promovisana epska poezija i gusle.

– Nadam se da će ova manifestacija biti tradicionalna, jer se održava već četvrti put – istakao je Lečić.

O nobelovcu Ivi Andriću i guslama govorio je profesor Saša Knežević, koji je istakao da bi se ovakve manifestacije trebale održavati u svim srpskim krajevima i da bi onda bi se moglo reći da ne zaboravljamo ono što nam je važno.

– Naš nacionani identitet je jedino što imamo za budućnost. Postoje ljudi koji ne dozvoljavaju da se to desi, ponekad to izgleda uzaludno, ali i onaj što se borio sa vjetrenjačama danas je jedan od najvećih junaka svjetske književnosti – rekao je Knežević.