Rogatički krompir došao u Istočno Sarajevo [FOTO]

30.10.2022.

ZADOVOLJNI I KUPCI I PROIZVOĐAČI

ROGATICA – Pun građana i drugih znatiželjnika prostrani trg Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu, juče, aubota, 29. oktobra, bio je u znaku Rogatice i Romanije. Držeći se one narodne „Ako neće Marko brijegu, hoće brijeg Marku“, ovaj lijepi sunčani dan na isteku oktobra, bio je posvećen promociji, ali i prodaji, nadaleko poznatog rogatičkog krompira i ramanijskog skorup-kajmaka.

Po drugi put uzastopno, pod pokroviteljstvom opština Rogatica i Istočno Novo Sarajevo i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko svojih kancelarija u Sarajevsko-romanijskoj regiji, organizovali su „Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup kajmaka“.

Cilj je bio da potrošači ovih neizostavnih poljoprivrednih proizvoda u gradu Istočno Novo Sarajevo, a i Sarajevo, dođu do autotohnog orginalnog rogatičkog krompira umjesto ponuda koje su im razni preprodavci i mešetari pod „rogatički krompir i romanijski kajmak“ čestro nudili svega i svašta.

To je bio povod da se prošle godine organizuje jedan dan na kome su proizvođači krompira i skorup kajmaka na prigodnoj izložbenoj prodajnoj manifestaciji ponudili Sarajlijama svoje orginalne proiztvode. Pošto je tim potezom postignut pun pogodak, druga ovogodipnja manifestacija, uz ozbiljnije i bolje pripreme, održana je prošle subote u centru Istočnog Novog Sarajeva. Posjetioci su imali priliku da u svom gradu vide i kupe krompir i kajmak u orginalnom pakovanju sa zaštićenim etketama proizvođača i žigom zaštite geografskog porijkla.

Krompir u Istočnom Sarajevu nudili su organizovani veliki proizvođači „Agros“, koji je, kako reče njegov vlasnik Ozren Planojević, proizveo ove godine oko 700 tona krompira raznih sorti i ozbiljno razmišlja da uskoro uz podršku lokalne i republičke vlasti podigne i fabriku za preradu krompira, „Agroplod“ gazdunstva Dragana Džide, „Agromont“ Novaka Motike i Udrtuženja poljoprivrednih proizvođača „Solanumprodukt“, ali i većeg broja individualnih poljoprivrednih gazdinstava koji su na izložbu i sajam došli sa promotivnim, ali „za svaki slučaj“ , i nešto merkantilnog, odnosno krompira za jelo s ciljem prodaje. I nisu se prevarili,

Tako je porodica Džida okupljena oko svog „Agroploda“ prodala preko tri tone svog krompira po cijeni od 1,30 maraka u pakovanju od 5, 10 i 20 kilograma. Solidnu prodaju ili ugovore za kasniju isporuku, imali su i ostali proizvođači.

Ono skorup-kajmaka, koji je uz rogatički krompir zlatni predstavnik gastro ponude Romnije, a u orginalnim drvenim kačicama, što je doneseno prodato je vrlo brzo, skoro za sat vremena, reče predsjednica udruženja kajmačara, koje je formirano 2014. I okupja preko 30 članova iz opšina Sokolac, Han-Pijesak i Rogatica, Nada Maksimović.

Manifestaciji krompira i kajmaka u ime resornog ministarstva prisustvovao je i podržao pomoićnik ministra Goran Bursać. Pohvalio ovu manifestaciju koja je prilika da proizvođači dođu do većih zarada radi unapređenja dalje proizvodnje, a kupoci da dođu do kvalitetnog proizvoda.

Gradonaćelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ovom prilokom naglasio je važnost saradnje između grada i opština u okruženju.

Ovaj vid saradnje grada i opština podržali su i načelnici opština Rogatica Milorad Jagodić i Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić, čijom zaslugom sav neprodati krompir koji je došao na izložbu otkupljen i biće podijeljen kao humanitarna pomoć opštine socijalno ugoženim u opštini.

Bilo je i pjesme i igre. Za to su bilo zaduženi članovi muzičke sekcije Srednjoškolskog centra iz Istočne Ilidže, te Slavija i „Boško Vujadin“ iz Istočnog Sarajeva.

Svoj prilog manifestaciji dali su i učenici agroturističkog smjera u Srednjoškolskom centru „27. Januar“ u Rogatici, a materijalno podržali DOO „Pover“ i „Agros“ iz Rogatice.