Zgrada u Krajiškoj dobija novi izgled

07.10.2022.

FOČA – Stanari zgrade u Krajiškoj 18 konačno će dobiti novu fasadu. Zgrada je oštećena tokom ratnih dejstava i bombardovanja, a sredstva za zamjenu fasade obezbijeđena su kroz projekat participativnog budžetiranja.

Od izgradnje zgrade, 1974. godine do danas nije se ulagalo u njen vanjski izgled. Velika oštećenja je pretrpjela tokom rata, svakodnevno su komadi stare fasade i maltera otpadali i time ugrožavali stanare i prolaznike.

Projekat finansiraju lokalna uprava, Međunarodna organizacija za migracije IOM i stanari. U zgradi se nalaze 24 stana i veliki je značaj obnove fasade i zbog izgleda, kojim je narušavala centar grada.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika ove zgrade, Aleksandar Paprica ističe značaj ovog posla. „Ovo je izuzetno značajno za stanare naše zgrade. Ona je izgrađena 1974. godine i, evo, 48 godina se nije ulagalo u fasadu i vanjski izgled. Sredstva smo obezbijedili kroz projekat „Participativno budžetiranje“, jedan dio sredstava nam je obezbijedila Opština Foča, a jedan dio smo obezbijedili mi, stanari“, kaže Paprica.

Krajem prošle godine organizovano je internet glasanje za participativno budžetiranje, a obnova fasade ove zgrade je izabrana kao trećeplasirani projekat.

Za tu vrstu podrške malih projekata i način glasanja, građani su iskazali veliko interesovanje pa je u izboru učestvovalo 2848 Fočaka. Stanari zgrade u Krajiškoj 18 su izrazili zahvalnost svima koji su kroz glasanje podržali ovaj projekat.