Došle poklon knjige porodice Akšamija

09.11.2022.

Narodna biblioteka u Rogatici

ROGATICA – Usljed nedostatka finansijskih sredstava ove godine do sada u Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“ u Rogatici nije bilo nabavke novih knjiga. Sve se svelo na poklone pojedinaca ili porodica. Tako je u znak sjećanja na njegovu suprugu Jelisavku, dugogodišnju učiteljicu više generacija osnovaca između Drugog svjetskog i posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata i puno voljela knjige i rodnu Rogaticu, koja je preminula prošle godine, njen suprug Asim Akšamija (85) takođe Rogatičanin po rođenju, poklonio je ovih dana Biblioteci u Rogatici 230 naslova knjiga od čega skoro 200 za odrasle, a ostale za djecu, emnentnih književnika sa područja bivše SFRJ, Evrope i svijeta.

Radi se o izuzetno vrijednom poklonu u kome su knjige koje naša Bibliotejka nije imala od više najpoznatijih književnika koje prati otisak štambilja sa tekstom „Donacija učiteljice Jelisavke“, svojoj Rogatici, sadašnjim i genaracijama koje tek dolaze.

Među knjigama koje su poklonjene, kauje v. d. direktora Biblioteke Nada Radulović, su knjige autora Dobrice Ćosića, Vanje Bulića, Jelene b Alimpić, Maše Rebić, Mome Kapora, vladike Grigorija, Džulija Kvina, Kej Hupera, Vesne Dedić, Harlan Kabena, Džunat Mamot, Dragana Velikića, Suzan Onlin i nekih drugih više i manje poznatih pisaca iz zemlje i svijeta.

Iako je broj knjiga u fondu naše Biblioteke, dodaje Radulovićeva, odavno prešao 30 po glavi stanovnika na području opštine, ovaj poklon posebno radi nekih ekskluzivnih naslova i autora do kojih je teško doći, dobro nam je došao. U to ime zahvaljujemo se gospodinu Akšamiji kad nije zaboravio svoj i supruge Jelisavke rodni grad u nadi da će njegov gest slijediti i drugi Rogatičani, ma gdje bili, da ne zaboravljaju rodni grad i pomognu našu Biblioteku poklonom knjiga iz svojih kućnih biblioteka, poručila je Radulovićeva.

KO JE JELISAVKA AKŠAMIJA?

Jelisavka Akšamija, po rođenju je Kovačević, od majke Perse i oca Vojina dugogodišnjeg policijskog radnika u Rogatici.

Rođena je u Rogatici u kojoj je završila i osnovnu školu. Učiteljsku školu završila je u Sarajevu i prve godine učiteljovanja provela je u školama na području opštine, pored ostalih i u selu Sjeversko na boričkom platou.

Udala se za kolegu po zanimanju Asima Akšamiju, Rogatičana po rođenju i pratila ga dugo godina. Djece, nažalost, nisu imali, ali su imali brojne prijatelje i poznanike. Najveći dio života zajedno su proveli u Rogatici, nešto u Sarajevu, a tokom poljednjeg rata inostranstvu, u Australiji, da bi nakon Dejtona porodično gnijezdo svili u Beogradu odakle su u Rogaticu kao rodni grad dolazili na „viđenje“ s vremena na vrijeme i zajedno odlučili i da nakon odlaska na onaj svijet, svoje posmrtne ostatke zavještuju svojoj Rogatici. Odlučili su se za groblje Lužnica, gdje je Jelisavka već dobila vječnu kuću i gdje će joj se, prema zajedničkom dogovoru, nekad u budućnosti pridružiti i njen Asim.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Narodna biblioteka u Rogatici