Odluka RIK-a: Opoziv nije uspio, Đurević ostaje načelnik

07.11.2022.

VIŠEGRAD – Republička izborna komisija /RIK/ konstatovala je da je postupak opoziva načelnika opštine Višegrad Mladena Đurovića sproveden u skladu sa Zakonom i da on nije opozvan, jer se za opoziv nije izjasnila natpolovična većina od broja građana koji su izašli na glasanje, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Višegradu.

Zaključak ove konferencije je da će izvještaj Republičke izborne komisije doprinijeti rješenju političke konfuzije, ali i realizaciji brojnih projekata koji su bili na listi čekanja gotovo dvije godine.

Đurević je rekao da je RIK dostavio izvještaj o sprovedenom postupku opoziva načelnika opštine koji je održan 12. juna, gdje je konstatovan niz nepravilnosti – kako u radu referendumske komisije, tako i odlukama Skupštine opštine.

On je ukazao da je Skupština opštine Višegrad donijela niz nezakonitih odluka, a jedna od njih je da su članovi referendumske komisije pokušali prilikom usvajanja izvješataja da falsifikuju rezultate referenduma.

„Putem predsjednika Opštinske izborne komisije /OIK/ i sekretara prezentovali su Skupštini opštine i odborniciima duple rezultate i time pokazali da su radili nezakonito. Napravili su dvostruke rezultate, a trebalo je da prikažu samo potvrđene rezultate“, istakao je Đurević.

Đurević je naglasio da Višegrad očekuju bolji dani, da nastavljaju sa realizacijom projekata koji su čekali i da će uz novu skupštinsku većinu ova lokalna zajednica ići naprijed i Višegrad biti ono što je oduvijek bio – grad dobrih ljudi.

„Razvoj Višegrada ćemo nastaviti uz podršku Vlade Republike Srpske, Olimpijskog centra `Jahorina`, Andrićgrada i uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“, napomenuo je Đurević.

On je rekao da su opština Višegrad i dosadašnji sekretar Skupštine opštine dobili dopis od Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske, u kojem je navedeno da je dosadašnji sekretar dužan da preda pečat lokalnog parlamenta, te su time stečeni uslovi da sve odluke donesene na posljednjoj sjednici Skupštine opštine budu validne.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da, uprkos brojnim nepravilnostima koje je napravila Skupština opštine Višegrad, nije dopušteno da se sruši volja građana i urušavanje Višegrada, načelnika, niti Republike Srpske.

„Čekali smo dugo da RIK donese svoju odluku – referendum za opoziv načelnika nije uspio, Đurević ostaje načelnik i to je i zvanično potvrđeno. RIK je utvrdio i niz propusta u radu referendumske komisije“, istakao je Andrić.

On je iznio podatak da je Skupština opštine predstavila utvrđene, a ne potvrđene izborne rezultate, i time dovela u zabludu, kako odbornike, tako i građane Višegrada.

SRNA - Jovana Borovčanin