Promocija knjige Radoja Tasića

19.11.2022.

Sinoć u Rogatici

ROGATICA – Parohijski dom pri crkvi Svete Trojice i jedan broj istinskih ljubitelja knjiga i pisanwe riječi u Rogatici bili su sinoć domaćini promocije nove knjige „Tamo gdje je duša“, novinara, publiciste i književnika iz Višegrada Radoja Tasića.

Promoteri su bili Slobodan Ristović, pjesnik i književnik koji posljednjih godina u Rogatici i profesorZorica Penić, a o knjizi je govorio i sam autor Radoje Tasić.

Inače, radi se o knjizi koja, među nešto više od 200 stranica, sadrži 54 novinskih reportaže o neobičmnim ljudima, predjelima i pojmovima iz regije Stara Hercegovina i Zapadna Srbija.

Iako se radi o već pročitanim pričama koje sabrane na jednom mjestu zavrijeđuju da se ponovo pročitaju jer su potpuno istinite i bez i jednog izmišljenog lika, reče njihov autor Radoje.

Govoreći i ovoj knjizi, Slobodan Ristović rekao je da se ona može nazvati knjigom snimanja. U njoj je sve, od muzike do događaja, na ekranu i nas koji u to čudo gledamo. Ima momenata kada gledajući reportaže onih velikana tog posla kojim se na širom otvorena vrta pridružio i Radoje Tasić da i sami nalazimo svoje mjesto i učešće u događaju koji nas je obuzeo. On nam daje na znanje da smo i mi parnik svemu što postoji.

Tasić se, uslovno rečeno, naglasio je Ristović, može nazvati putopiscem, prije svega zbog putovanja kroz bajkovitost i epska strujanja, a manje zbog toga, što je svetom brodio i plovio.

Nadahnuto o stvaralačkom radu Tasića kroz analizu knjige koja se promoviše govorila je i profesorka Zorica Penić iz Rogatice , a neke dijelovu pojedinih reportaža čitala je Marijana Simanić, dok je voditelj programa blla Marina Brčin.

Pored knjige koja je promovisana, prisutni na ovoj svojevrsnoj književnoj večeri imali su priliku da se upoznaju i sa prvom Tasićevom knjigom „Manastirske priče“ i zbirkom pjesama „Zvona manastira dobrunskog“.

Tekst i foto: Sreten Mitrović