Usvojen budžet za 2023. uz zajedničke zaključke vlasti i opozicije

15.12.2022.

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas većinom glasova budžet za 2023. godinu u iznosu od 14.800.000 KM, što je za 14,7 odsto više u odnosu na ovogodišnji plan budžeta, odnosno za 12 odsto manje u odnosu ovogodišnji rebalans, koji je, takođe, usvojen na današnjoj sjednici.

Planirano je da u 2023. godini bude prikupljeno 10.601.000 poreskih i 2.883.000 neporeskih prihoda, a ostalo su grantovi, transferi i primici.

U ovoj godini završena je otplata dva veća kredita, a nije bilo novog zaduživanja, što će, kako je istaknuto, otvoriti mogućnosti za veće investicije.

Najveći porast na rashodovnoj strani budžeta bilježe izdaci za nefinansijsku imovinu, odnosno za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata, te njihovo investiciono održavanje i rekonstrukciju.

Sredstva za te svrhe povećana su sa 1.274.800 na 2.074.000 KM ili za 62 odsto, a ulaganja će se definisati naknadno opštinskim programima.

Kako je najavila izvršna vlast, u planu je i kapitalno ulaganje od oko pola miliona maraka, o čemu će odbornici odlučivati na jednoj od narednih sjednica.

Iz budžeta je vidljivo da će među većim investicijama biti ulaganje od 300.000 KM za rješavanje problema odlaganja otpada, a u tu svrhu biće prenesena i neiskorišćena sredstva iz ove godine.

Takođe, kako je navedeno u obrazloženju odluke o budžetu, nastaviće se aktivnosti na relaizaciji izgradnje zgrade za mlade bračne parove.

Budžetom je, imajući u vidu rast cijena energenata, roba i usluga, u narednoj godini prediveđano povećanje plata zaposlenih u opštinskoj administraciji i opštinskim ustanovama od oko 13 odsto u odnosu na ovu godinu, što su, kako je pojašnjeno, još tokom 2022. godine uradili republička javna uprava i mnoge lokalne zajednice.

To povećanje neće se odnositi na neto plate funkcionera i neto odborničke paušale, jer je posebnim zaključkom Skupština odlučila da se razlika u povećanju tih neto plata i paušala preusmjeri u pronatalitetnu politiku.

Ova odluka donesena je na prijedlog odbornika SDS-a Dušana Bodiroge, a zajedničkim usaglašavanjem odbornika skupštinske većine i opozicije, kao i načelnika opštine Milana Vukadinovića.

Takođe, u okviru rasprave o izdvajanjima za udruženja koja zastupaju boračke kategorije, skupštinska većina, opozicija i izvršna vlast usaglasili su se da se izdvoji dodatnih 5.000 za gradnju spomen krsta na Dubu i 3.000 KM za dovršetak spomenika u Miljevini.

Budžetom za narednu godinu, između ostalog, predviđena su povećanja za studentske stipendije sa 175 na 185 hiljada, subvencije za poljoprivredu sa 150 na 160 hiljada, za izgradnju Hrama Svetog Save sa 60 na 110 hiljada, pronatalitetnu politiku sa 130 na 150 hiljada, a ta sredstva će se dodatno povećati zaključkom u vezi sa platama funkcionorena i paušalima odbornika.

Na veća sredstva mogu da računaju i udruženja penzionera, ratnih vojnih invalida, Boračka i Organizacija porodica poginulih, dok su izdvajanja za sport ostala na 420.000, a smanjene su subvencije za zapošljavanje sa 220 na 160 hiljada, s obzirom da je, kako stoji u obrazloženju, u ovoj godini realizovan jedan veći projekat zapošljavanja pripravnika.

Odbornici skupštinske većine pohvalili su plan budžeta, ocijenivši ga realnim i uravnoteženim, dok su opozicioni odbornici naveli da nije vidljiva razvojna komponenta, pa su prilikom izjašnjavanja o usvajanju budžeta bili suzdržani.

Na sjednici je usvojen i rebalans budžeta za ovu godinu, kojim su ukupna sredstva povećana sa 12.900.000 na 16.800.000 KM.

Do povećanja prihoda došlo je zbog većeg priliva eksternih sredstava, kao i zbog većeg PDV-a uslovljenog rastom cijena.

Ove godine realizovano je više od dva miliona maraka eksternih prihoda, najviše od Vlade Srpske za asfaltiranje lokalnih puteva, izgradnju zgrade za mlade bračne parove i kuća za socijalno ugrožene, ali i od međunarodnih organizacija, Vlade Federacije BiH i Pokrajinske vlade Vojvodine za brojne infrastrukturne projekte.

Taj iznos je još veći ako se računa i milion maraka koje je Vlada Srpske uložila u asfaltiranje puteva, od čega je kroz budžet opštine realizovano 105.000, a veći dio od 895.000 direktno od Vlade.

Načelnik opštine Milan Vukadinović je napomenuo da je Vlada Srpske ove godine, uz milion za lokalne puteve, izdvojila i dodatnih 454.000 za asfaltranje dionice puta desnom obalom Tare, a što je rezultat zajedničkog djelovanja lokalne uprave i rafting kampova, kao i 800.000 za zgradu za mlade bračne parove.

On je istakao da je zajedničko učešće u projektima dobar recept i da će opština nastaviti na taj način da privlači eksterne prihode, dok planiranje budžeta zasniva na sredini između socijalnog i investicionog segmenta.

Za problem deponije, Vukadinović je naveo da je nedavno održan sastanak izvršne vlasti i odbornika da bi se zajedno, bez obzira na političke opcije, probalo naći rješenje za taj gorući problem, te da će radna grupa informisati građane o daljim koracima.

Takođe, izrazio je zadovoljstvo današnjim usaglašavanjem stavova skupštinske većine, opozicije i izvršne vlasti u vezi sa zaključcima o budžetu, što je, kako je naveo, putokaz kako je potrebno zajedno djelovati u interesu građana bez obzira na različite političke opcije.

Vukadinović je rekao da će izvršna vlast nastojati da sa dvojicom novoizabranih narodnih poslanika iz Foče Ognjenom Bodirogom i Nenadom Lalovićem zajedno nastupa prema republičkim institucijama u borbi za bolji život građana Foče.

Fočanski parlament danas je dobio novog odbornika- Branku Dragičević, koja je u klubu odbornika SDS-a zamijenila Ognjena Bodirogu.

Radio Foča