Iz Teritorijalno vatrgasno-spasilačke jedinice u Rogatici

17.01.2023.

UVIJEK I NA VRIJEME TAMO GDJE TREBA

ROGATICA – Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica u Rogatici osnovan je odlukom Skupštine opštine prije nepunih dvije godine kao posebna služba pri Opštinskoj upravi. Radi se o grupi entuzijasta u kojoj je 16 radnika od kojih je samo jedan u „režiji“, a ostalo „neposredni proizvođači“- vatrogasci, kojim je osnova zadaća da bdiju nad vatrogasnom i drugom zaštitom stanovnika i imovine širom opštine, kazuje starješina jedinice Zoran Bojović.

Radeći tako rogatički vatrogasci i spasioci tokom prošle, 2022, godine imali su 361 različite intervencije. U oblasti vatrgastva kao primarnom zadaćom učestvovali su u 65 slučajeva, od kojih 46 šumskih požara i 19 intervencija na gašenju stanbenih, industrrijskih i pomoćnih objekata. U 63 slučajeva asistirali su u spiranju ceste poslije saobraćajnih nesreća, produvanju šahtova, dezinfekciju ulica i pranju drugi površina ali i nekih specifičnih ostaiih poslova gdje je trebala njihova vještina i znanje.

– Na sreću, dodao je Bojović, bili smo prvi pomagači u saniranju posljedica samo u četiri slučaja težih saobraćjnih nesreća u kojim smo morali čak i vozila sjeći da bi spasli nastradale.

Ono što je najbitnije rogatički vatrogasci su stručno oposobljeni i tehnički dobro oremljeni. Svi vatrogasci od starješine i pomoćnika do vozača cisterni i ostalih namjenskih vozila uspješno su prošli strogu obuku i imaju najveći dio potrebne opreme kao pojedinci i jedinica kao cjelina. U voznom parku jedinice nalazi se sedam za vatrogasce namijenjenih vozila. Među njima je i „Iveko Daili“ nabavljeno prošle 2022. godine. Ostala su nešto starija, ali dobro očuvana i uvijek spremna za svaku vrstu vatrogasno spasilačke intervencije.

Na spremnost rogatičkih vatrogsca u obuci i opremi dosta je imao uticaj IPA projekat „Unapređenje sistema upravljanja hitnim intervencijama u slučaju požara u prekograničnim područjima BiH i Srbije“ koji je posljednjih dvije godine provođen u opštinma Rogatca i Bajna Bašta, ili konkretno, u Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačjoj jedinici u Rogatici i Nacionalnom parku „Tara“ iz kojeg je u Rogaticu došlo i novo moderno vozilo sa opremom za rad na visini vrijednosti skoro 250.000 maraka.

Informacija o stanja zaštite od požara u opštini u 2022. bila je u centru pažnje na posljednjoj sjednici SO-e i jednoglsno prihvaćena i od odbvornika pozicije i opozicije.

Tekst i foto: Sreten Mitrović