Naselja Rudo u Rogatici – Pozdrav Badnjem danu, Božiću i Danu Republike

06.01.2023.

ROGATICA – Ako se u Rogatici za neko naselje može reći da je novo, onda je to Rudo, koga su Rogatičani podijelili na Rudo jedan i Rudo dva. U Rudom jedan ima nešto „starosjedilaca“, odnosno onih žitelja koji su u ovo naseljre došli prije posljednjeg rata. U Rudom dva su uglavnom nevopečeni stanovnici Rogatice koji su, neko milom neko silom, došli ovdje iz  popaljenih sela u okolini Rogatice, Goražda i okoline, Sarajeva, iz „bura“, ali i nekih sela iz okoline Višegrada i  drugih opština uglavnom sa područja sadašnje Federacije BiH.

Iako su se sakupili sa raznih strana, sada su oni komšije i dragi prijatelji sa kojim se veseli i tuguje, slavi krsna slava i druge svetkovine, ženi i udaje…

Već nekoliko godina rogatički Ruđani na svojevrstan način  raduju se i božićnim praznicima. Većina ih zajedno idu u sječu badnjaka, zajedno peku zaoblice, a za Badnji dan obavezno se, ispod velike zastave Republike Srpske, koju su kupili solidarno, napravi i po koja fotka „za uspomenu“, ali i pošalje čestitka svim Srbima ma gdje bili Badnji dan, Božić i Dan Republike 9. januar, hvale se oni.

Tako je bilo i ove godine. Na kraju njihove ulice sakupilo se i staro i mlado iz porodica Ranković, Stjepanović, Lošić, Jagodić, Čobović,  Salić, Rajak, Kušić, Puhalac, Tošić, Prelić, Đerić, Andrić, Zeljaja, Gvozdenac i ostalih iz njihovog komšiluka. Slijedilo je fotografisanje „za uspomenu“ na Badnji dan ljeta gospodnjeg 2023. godine uz Mir Božiji Hristos se rodi!

Tekst i foto: Sreten Mitrović