Osnovna škola u Rogatici – Pozdrav Svetom Savi

27.01.2023.

ROGATICA – Sveti Sava, kao utemeljivač srpske crkve, države i školstva, je dan i krsna slava istoimene osnovne škole u Rogatici. Tim povodom danas su učenici i nastavnici ove obrzovno-vaspitne ustanove koja u 39 odjeljenja u centralnoj školi u Rogatici i područnim odjeljenjima u Borikama, Žepi, Brankovićima i Stjenicama okuplja 777 učenika i 95 prosvjetnih i ostalih radnika, održali svetosavsku akademiju na kojoj su učenici i njihovi nastavnici u prisustvo ostalih njihovih kolega, članova školskog odbora i savjeta roditelja, predstavnika opštinske uprave, jednog broja javnog, privrednog i društveno-političkog života opštine, priredili prigodan kulturno-zabavni program. Akademiju su prigodnom recitacijom o Svetom Savi otvorile učenice prvog razreda sestre bliznjakinje Danica i Milica Vidaković.

Himnu Svetom Savi pjevao je hor škole pod dirigentskom palicom profesorice muzičkog vaspitanja Mirjanom Alempić, a svoje umijeće pokazali su i recitatori čitajući i govoreći o Svetom Savi.

Svečanost je nastavljena uzimanjem u čast Svetom Savi prekadnja u vidu slavskog žita, a obavljeno je i lomljenje slavskog kolača. Upriličen je i tradicionalni slavski ručak, koga su pripremili direktor škole Milomir Draganić i kum slave privrednik Duško Ikonić, a bogosluženje posvćeno danu i krsnoj slavi škole Svetom Savi održali su starješina crkve Svete Trojice u Rogatici protojerej stavrofor Predrag Masal i umirovljeni prota Miorad Novakoić.

Svetom Savi u čast održano je i više različitih sportskih međuodjeljenskih i međurazrednih sportskih takmičenja na kojim su se učenici borli za naslov najboljeg u odjeljenju i školi.

Tekst i foto: Sreten Mitrović