Sedamnaest godina od stradanja porodice Abazović iz Rogatice

06.01.2023.

OSTALA SJEĆANJA I TUGA

ROGATICA – Kćereka Snežana, sinovi Goran i Dragoljub, djeveri Milomir-Mićo i Ljubomir i dio ostale porodice Abazović iz sela Bjelogorci, pet kilometara udaljenog od Rogatice, okupilo se danas na porodičnom groblju Pašić Kula, kod groba Rade Abazović, koja je bila žrtva divljeg i neljudskog napada na ovu porodicu na Tucindan, 5. januuara 2006. godine, kojom prilikom je Rada teško ranjena i istog dana u bolnici u Foči umrla.

U toj divljačkoj akciji pripadnika EUFOR-a teško je ranjen i Radin suprug Dragomir-Piđe i maloljetni sin Dragoljub. I jedan i drugi su ostali trajni invalidi, a kod Dragomira vremenom je došlo do progresije posljedica od kojih je postao trajni teški invalid i završio u Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici pa zbog narušenog zdravlja ni juče nije mogao izaći na groblje i prisluIti svijeću supruzi Rade koja mu je donijela četvoro zlatne djece.

Najstariji sin Abazovića Goran reče da su još svježe rane koje su nanesene njihovoj porodici od strane navodnih „mirovnjaka“. Zna se da su to bili Italijani i sve se svelo na to da je to bilo u okviru „potreba proporcijalnog opravdanja u mandatu koji je EUFOR-u dat Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN“ i stoga niti je ko odgovarao niti je porodica dobila bilo kakvu satisfakciju kao obeštećenje.

Ostala su nam sjećanje i tuga na dragu majku i sve najlošije o „mirovnjacima“ koji to sigurno nisu bili sa suzama u očima reče Goran.

Tekst i foto: Sreten Mitrović