Istoriju srpskog naroda obilježila borba za slobodu

14.02.2023.

VIŠEGRAD – U Višegradu je obilježeno 219 godina od početka Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su život dala 23.184 pripadnika Vojske Srpske.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa u manastiru Dobrun kod Višegrada.

Vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Siniša Karan rekao je novinarima da je istoriju srpskog naroda obilježila borba za slobodu.

Prema njegovim riječima, svi ratovi koje je vodio srpski narod bili su odbrambeni i otadžbinski.

„Oni su morali biti takvi jer srpski narod nije nikog napadao on se vječno od početnog do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata branio na svojim ognjištima, svoje živote, djedovinu i nikada nije otimao tuđe. Kroz tu borbu srpski narod se borio i za slobodu drugih. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu upravo ti kojima smo mi kroz istoriju dali slobodu ovaj put su bili naši protivnici“, istakao je Karan.

On je naglasio da je najveća vrijednost borbe za slobodu svih ovih godina bila sazrela svijest 1992. godine da samo slobodu može garantovati sopstvena država.

„Najvrednije što moramo sačuvati jeste Republika Srpska jer u njoj su životi njihovih očeva i djedova i svih naših potomaka. Moramo čuvati mir i prenositi na mlade, jer želimo da živimo u miru a sadašnja vlast ima zadatak da na ovim temeljima napravi što bolji ekonomski, socijalni i svaki drugi prosperitet naših mladih ljudi, a za takvo nešto je potreban samo mir“, napomenuo je Karan, koji je ministar unutrašnjih poslova.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je potrebno da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Vlada Republike Srpske borce, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca stave na prvo mjesto kao najveći prioritet.

On je istakao da je potrebno da se tretiraju kao javni, opšti interes i da svi problemi sa kojima se susreću u što skorije vrijeme budu otklonjeni.

„Ove kategorije treba da imaju položaj koji će biti srazmjeran njihovoj zasluzi i žrtvi koju su dali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu“, poručio je Ostojić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević obraćajući se prisutnima rekao je da se obilježavanjem Prvog srpskog ustanka i Dana boraca pokazuje poštovanje za žrtve koje su date za stvaranje Republike Srpske, u kojoj se danas slobodno živi i koja je branjena i odbranjena krvlju predaka.

„Sjećajući se tih teških vremena svjesni smo da bez srpskih ustanika ne bi bilo ni naših današnjih tekovina, koji su odredili našu sadašnjost, pokazujući nam puteve u budućnost. Ovim obilježavanjem prenosimo poruku da žrtve i herojstvo naših predaka, moraju biti putokaz mlađim generacijama, ali mi na ovaj način pokazujemo našu privrženost borbi za slobodu i ravnopravnost srpskog naroda, ali i za nastanak i očuvanje Srpske“, istakao je Đurević.

On se posebno obratio mladim ljudima sa ciljem da im se pokaže da su to zbog njih, zbog budućnosti, ali i prošlosti, koju ne smijemo zaboraviti, jer ona je danas putokaz.

„Sve što radite, radite za dobrobit i razvoj naše Republike Srpske, jer samo tako zajedno možemo opstati u velikim izazovima koji su pred nama, podići svijest i savjest o nacinalnim pitanjima i krenuti u unapređenje društvenog sistema“, naglasio je Đurević.

Prisutnima se u ime Vlade Srbije obratio i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić koji je rekao da ovaj dan simboliše jedinstvo srpskog naroda.

On je istakao da je više od 20.000 boraca dalo svoje živote za čast otadžbine srpskog naroda.

Obilježavanju Prvog srpskog ustanka i Dana boraca u Višegradu prisustvovali su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Aleksandra Mićić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i poslanici Parlamentarne skupštine BiH, načelnici opština Višegrad, Novo Goražde, Sokolac i predstavnici opština Foča, Rudo i Bileća.

U programu koji je održan na Trgu palih boraca učestvovali su i guslar Dušan Pejić, recitatori Una Voinović i Bojan Vukašinović i hor Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

U sklopu obilježavanja obavljeno je polaganje vijenaca na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu, kao i polaganje cvijeća na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položili su živote za Srpsku.

SRNA - Jovana Borovčanin