Košarac: Podržati integrisani prelaz Vardište i slobodnu zonu

01.02.2023.

VIŠEGRAD – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Višegrad ima mogućnost za otvaranje slobodne zone, što će značiti mnoge benefite za ljude iz realnog sektora koji žele da investiraju.

Košarac je u obraćanju na sinoćnjem privrednom sastanku u hotelu „Vilina vlas“, u organizaciji načelnika opštine Višegrad, rekao i da Vardište treba da bude integrisani granični prelaz što će omogućiti značajan protok ljudi i robe.

On je naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ovih dana zagovarati da nadležna tijela BiH stupe u kontakt sa organima Srbije i Međudržavne komisije za granicu kako bi pitanje integrisanog graničnog prelaza konačno riješili.

„Vrata institucija Republike Srpske su potpunosti otvorena, a ono što je u domenu Savjeta ministara sigurno će biti podržano“, poručio je Košarac.

On je istakao da Višegrad ima ozbiljan energetski i turistički potencijal, sa dvije rijeke i Andrićgradom.

„Treba pohvaliti napore institucija Republike Srpske da Višegrad učini kao dio turističke trpeze Republike Srpske i regiona. Treba da budemo ponosni na vjerski turizam, manastir Dobrun i druge cijeneći da je to dio našeg identiteta. I u tom kontekstu Višegrad jeste prepoznatljiv kao zdrava sredina koja ima poteNcijal. Više od 200 privrednika okupiti i tražiti zajednička rješenja smatram da jeste ozbiljan društveni kapital koji Višegrad ima“, rekao je Košarac.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je ovo prilika da svi zajedno doprinesu ambijentu i poboljšanju uslova privrede.

„Kao pogranična opština izuzetno bogata kulturno-istorijskim nasljeđem i sa izuzetnim prirodnim resursima Višegrad ima idealne uslove za razvoj trgovine, turizma, privrede. Treba da uložimo dodatne napore da Višegrad što prije izađe iz statusa nerazvijene opštine, a Ministarstvo je otvoreno za sve prijedloge s ciljem unapređenja administrativnih procedura koje bi unarijedile poslovanje“, istakao je Vipotnik.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se na ovaj način želi pokazati svim privrednicima da cijene njihov trud, rad i zalaganje, te da je lokalna uprava na raspolaganju.

„Zahvaljujući zalaganju lokalnih i republičkih vlasti, opština Višegrad je izrasla u mjesto koje povezuje ljude, države i narode. Cilj ovog druženja je povezivanje javnog i privatnog sektora, iskazivanje podrške privrednicima, te stvaranje pozitivne klime za unapređenje poslovanja i konkuretnosti privrednih subjekata kako na tržištu BiH, tako i na međunarodnom tržištu“, istakao je Đurević.

On je naveo da je druženje sa privrednicima prilika da se rezimira protekla godina, da se razgovara o svim stvarima koje su bile dobre, a naročito o onim koje su bile loše, a odnose se na lokalnu upravu.

„Mi se trudimo da stvorimo što bolji poslovni ambijent i ovo je prilika da u ovom razgovoru vidimo šta to još opština Višegrad može uraditi za privrednike kako bi im olakšali poslovanje“, naglasio je Đurević.

On je izrazio uvjerenje da će opština nastaviti da se razvija kao privredni centar šire regije istočnog dijela Republike Srpske, kao prosperitetna lokalna zajednica, na dobrobit svih stanovnika i turista koji ovdje dolaze.

Predsjednik Skupštine opštine Srpko Baranac rekao je da ovim druženjem opština želi da se zahvali preduzetnicima za sve što rade.

„Počinje veliki investicioni ciklus u Višegradu. Vlada Republike Srpske će u saradnji sa Olimpijskim centrom `Jahorina` ulagati u Višegrad i to nam je još jedan pokazatelj kojim putem treba da idemo“, istakao je Baranac.

Druženju preduzetnika prisustvovali su i direktori javnih ustanova i preduzeća, te predstavnici javnog i političkog života opštine.

SRNA - Jovana Borovčanin