Lykos Metals na tragu zlatu i u Čajniču

04.02.2023.

ČAJNIČE – Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na tragu je otkrivanja ležišta ovog plemenitog metala i u Čajniču, koja su u početnoj fazi istraživanja, saznaje Indikator.ba.

Kompanija provodi istraživanja u Sinjakovu i Čajniču i identifikovala je tri nove polimetalne nosive zone iz prvog iskopa na lokalitetu Erak u okviru projekta “Zekil-Erak”. Najšira zona ima dužinu iskopa od 61 m (stvarna širina 50 m) s prosječno 1,50 grama po toni zemlje.

Firma je trenutno u procesu ishođenja potrebnih dozvola za početak bušenja na lokalnom području.

U Čajniču su identificirana dva nova područja – imanja Kapov i Tubrojevivi – koja će biti detaljno mapirana u pripremi za moguće programe bušenja.

Ovisno o zimskim vremenskim uvjetima, pripreme za pristup lokaciji planirane su za početak u prvom tromjesečju 2023. na prethodno identificiranim i prijavljenim ciljevima: Majdan (uzorci stijena testirani do 1,91 g/t zlata, 220 g/t srebra i 13,26 g/t olova) i Pisonica (uzorci stijena s do 51 g/t srebra i 2,78% olova).

U julu 2022. ova firma je pokrenula program s pet iskopa kako bi pratila anomaliju zlata u tlu površine 4 km2 otkrivenu na nalazištima Zekil i Erak. Do danas su završena tri rova ​​(dva rova ​​u Zekilu i jedan u Eraku).

Geološki terenski tim identifikovao je mineralizaciju u sva tri rova. Nekoliko mineraliziranih zona koje su presječene uključile su presretnje zlata u različitim količinama, uključujući i ona visokog stepena, zajedno sa drugim metalima srebrom, bakrom i antimonom.

Daljnji terenski radovi na lokalitetu Erak obustavljeni su zbog početka zime.

Lykos Balkan saopštio je prije dva dana da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području općine Jezero pokazali visoke sadržaje zlata.

“Na tri lokacije na teritoriji općine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni”, saopšteno je iz ove kompanije.

Indikator.ba, B.S.